Sigurnost i kvalitet hrane – tema naučnog skupa u Brčko distriktu

Međunarodni naučni skup posvećen sigurnosti i kvalitetu hrane održan je danas u Brčkom. Domaćin je bio Evropski univerzitet Brčko distrikt a suorganizatori Evropski univerzitet Kallos Tuzla, Visoka škola strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije Beograd, te novosadski Fakultet za evropske pravno-političke studije. Među učesnicima iz naše zemlje i regiona svoj doprinos dali su i predavač iz Evropske unije, Sjedinjenih američkih država, Rusije, Indije i sa Bliskog istoka.

Zrak, zemljište i voda zagađeni su do te mjere da mijenjaju kvalitet naše hrane. Čak i one koju dobijamo iz mora, uvodna je teza diskusije naučnog skupa u Brčkom.

  • More nažalost toliko nosi u sebi smeća da je savjet ljekara da čovjek ne bi smio oda jede više od dva puta nedjeljno morsku ribu. Nažalost. Jer tamo imate mikroplastiku i antibiotike i živu i razne druge zagađivače, kazao je u svom izlaganju akademik prof. dr. hc. Wolfgang Rohrbach iz Austrije.

Osim svjesnosti o problemu zagađenja i potrebi za zdravom hranom važno je da se na naučnom nivou razgovara i o zakonskoj regulativi koja tretira sigurnost hrane, stav je pravnih stručnjaka među kojima je na skupu u Brčkom nastupila i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, profesorica Vesna Vučković.

  • Za nas je to jako važno jer je Crna Gora ušla u pregovaračko poglavlje za pristup Evropskoj uniji i poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine, kazala je akademik prof. dr. Vesna Vučković, sa Univerziteta za poslovni menadžment i pomorstvo u Tivatu.

Za Bosnu i Hercegovinu je važno čuti iskustva iz okruženja, iz zemalja Evrope, iz cijeloga svijeta jer usklađivanje zakona i njihove praktične primjene i nas u reformskim procesima očekuje, kazali su predstavnici zvanične vlasti koji su pratili izlaganja učesnika na Evropskom univerzitetu Brčko Distrikt.

  • Primjećujem, da na Evropskom univerzitetu zaista su postigli visok stepen u organiziaciji privlačenju učesnika na ove konferencije. Bio sam i prethodne dvije godine, učestvovao sam i primjećujem da se ovdje zaista priča samo naučnim jezikom. S puno harmonije. Bez politike, kazao je z RTVTK prof. dr. Ferid Otajagić, kooordinator za reformu javne uprave Vijeća ministara BiH.

Ovo je bio deseti naučni skup koji svake godine organizuje Evropski univerzitet Brčko distrikt, a ujedno i prilika da se posebnim priznanjima zahvali profesorima koji su kontinuitetu rasprava o aktuelnim temama u akademskim okvirima dali poseban doprinos.

  • Od početka od 2011. godine kad je nastao ovaj Univerzitet, oni su sa nama, a svake godine na naučnom skupu imamo nova lica, ali stari ne odustaju. Ostaju tu. Tako da oni zaslužuju ta priznanja. Trude se, poručio je akademik prof. dr. Nedeljko Stanković, predsjednik Savjeta Evrospkog univerziteta Brčko distrikt.

Izlaganja svih 12 nagrađenih profesora i ostalih učesnika koji su uživo i putem Interneta iz 20 zemalja svijeta uključili u rad naučnog skupa bit će objavljena u zbornicima radova koje će Evropski univerzitet namjenski štampati.

Pročitajte...