Silajdžić: U vrijeme rastućeg nacionalizma izbor Bidena dobra je vijest

U vrijeme rastućeg rasizma i ekstremnog nacionalizma izbor Joea Bidena za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država je dobra vijest za cijeli svijet, ocijenio je u razgovoru za Fenu bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić.

Silajdžić je dolazak nove američke administracije komentirao uoči inauguracija 56. američkog predsjednika Joea Bidena koja će biti upriličena u srijedu, 20. januara, a sve velike medijske kuće najavile su prijenos tog svjetskog događaja.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Silajdžić napominje da je Dejtonski sporazum donio neophodan mir, ali je istovremeno nagradio agresiju i genocid.

– Gospodin Biden je istupajući u američkom Senatu jasno osuđivao agresiju na BiH i zločine nad civilima, kao što je i osuđivao embargo na naoružanje koji je išao u prilog agresoru – istaknuo je Silajdžić.

Međutim, dodao je, danas raspolažemo presudama koje daju za pravo Bidenu, a građanima BiH također daju pravo na život u demokratskoj zemlji ravnopravnih građana.

– Genocid ne smije biti ponovo nagrađen. Međutim, potpuno je neshvatljivo da se moguće američke i evropske inicijative presreću ponudama iz BiH koje oživljavaju u Parlamentu BiH odbačeni ‘aprilski paket’. Taj paket je odbačen jer legitimizira rezultate agresije i genocida kao da građani BiH ne zaslužuju nikakvo bolje rješenje i kao da se radi o svetom pravu zločinaca da budu nagrađeni za zločin – zaključio je Silajdžić.

Fena