Sindikat predstavio svoje viđenje Zakona o radu: Ugovori na neodređeno moraju biti pravilo

Kao cilj prijedloga Šatorović je naveo da oni budu u korist radnika, ali ne i na štetu poslodavaca i vlasti. Podsjetio je na proteste Sindikata protiv izmjena i dopuna Zakona o radu koje je predložila vlast, a koje je ocijenio kao uspješne.

“Urodili su plodom na način da je sa Zakona skinuta oznaka hitnosti i nije donesen po hitnoj proceduri. S obzirom na to da je u toku javna rasprava po zaključku Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, odlučili smo da proaktivno djelujemo i pošaljemo naš prijedlog”, dodao je.

Tvrdi da nisu prihvatili sugestije pravnih stručnjaka za koje je naveo da su smatrali da je Zakon o radu ustav radnika te da bi se njime isključivo trebali baviti radnici zato što poslodavci imaju svoja zakonska rješenja.

“Međutim, svjedoci smo da se u posljednjih pet godina Zakonom o radu više bave poslodavci nego bilo ko drugi. Činjenica je da su sve do sada rađene izmjene i dopune zakona bile u korist poslodavaca, a na štetu radnika. Ali, mi ne želimo poslodavce isključiti iz ovih razgovora”, izjavio je.

Šta sindikat želi?

Kako je kazao, Sindikat je predložio rješenja koja štite prava radnika i u vanrednim okolnostima. Njihov prijedlog izmjena se odnosi na neodređene i određene ugovore o radu.

“Mi smo se također referirali i na brojne manjkavosti koje sadrži postojeći Zakon o radu. Nismo samo pričali o stanju prirodne nesreće. Član 1. govori o izmjenama člana 22. zakona gdje se priča o zaključivanju ugovora o radu. Ono što trebamo potcrtati jeste da od 2015. i izmjena Zakona o radu da su ugovori na određeno vrijeme postali pravilo, a ne izuzetak. Između 80 i 90 posto novozaključenih ugovora o radu su bili ugovori o radu na određeno vrijeme. Predlažemo da se u pravilu zaključuju ugovori o radu na neodređeno vrijeme koji bi davali sigurnost, da ljudi ostaju ovdje, da imaju veću i dalju perspektivu, a da ugovori na određeno vrijeme budu za određena radna mjesta gdje se vrši zamjena onih koji su opravdano odsutni”, obrazložio je Šatorović.

( RTVTK/KLIX)

Pročitajte...