Sindikat rudara F BiH najavljuje proteste pred zgradom Vlade F BiH

Stanje u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza, bila je tema današnjeg sastanka u Sarajevu između predstavnika Vlade Federacije BiH, Porezne uprave FBiH, Elektroprivrede BiH i menadžmenta ovih rudnika. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je prezentirajući zaključke sa sastanka, rekao da za rudnik Breza ima rješenja, te da se “u narednih pet-šest dana očekuje da se ona poslože”. U Sinidkatu nisu zadovoljni takvim rješenjima. U poslijepodnevnim satima su održali i vanrednu sjednicu.
Prvi zaključak je da Rudnik Breza, uz saglasnost Elektroprivrede, u narednih nekoliko dana ide u dodatno kreditno zaduženje, čime će ovaj rudnik izmiriti svoje obaveze, koje po rješenju Porezne uprave iznose 6,5 miliona KM. Nakon toga će uslijediti novi plan otplate starih dugova, uz tekuće, mjesečno plaćanje obaveza, izjavio je nakon sastanka ministar Nermin Džindić. Kada je riječ o RMU Zenica, ministar najavljuje reorganizaciju. Ovaj rudnik trenutno nema način da se kreditno zaduži i plati dugove. Jedan od zaključaka sa zajedničkog sastanka jeste i taj da se svi rudnici, odnosno njihovi direktori i nadzorni odbori moraju aktivirati kako bi se obaveze prema Poreznoj upravi plaćale redovno. U suprotnom, trebaju sami podnijeti ostavke ili će Ministarstvo, putem Elektroprivrede, naložiti zamjene izvršnih i generalnih direktora i članova nadzornih odbora, jer nisu u mogućnosti pratiti rad Vlade, saopćio je nadležni federalni ministar.
U poslijepodnevnim satima vanrednu sjednicu je održalo Predsjedništvo Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine. Ponuđeno danas ne nudi mogućnost poštivanja kolektivnog ugovora niti razvoja i normalnog rada, prenose mediji. Najavljuju proteste uz zahtjev za razgovor socijalnih partnera. Prema istoj informaciji, ako ne bude dogovora rudari Zenice i Breze 13. septembra stupaju u štrajk. Nakon toga bi mogao uslijediti i generalni štrajk u svim rudnicima u FBiH. Do tada se očekuje jasan stav oko novog kolektivnog ugovora, ali i budućnosti rudnika, jer deset godina nije bilo povećanja cijena uglja, zaključak je sa vanredne sjednice.

 

Pročitajte...