SIPA zbog šverca zlata i srebra uhapsila 30 osoba

U okviru operativne akcije kodnog naziva “Zlatni karat” službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 30 osoba zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više krivičnih djela.

Osumnjičene osobe se terete da su, u saradnji s drugim osobama, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, vršile krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje necarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Akcija je započeta 6. marta, a danas se nastavljaju pretresi stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičene osobe na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

U dosadašnjem toku akcije pronađeno je i privremeno oduzeto 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koje se pretpostavlja da potječu iz krivičnih djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret. Osobe koje su uhapšene, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, bit će predate u daljnju nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija “Zlatni karat”, koja se realizira prema naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rezultat je višemjesečnih operativnih i istražnih aktivnosti službenika SIPA-e.