Širom Bosne i Hercegovine Bajram je dočekan uz poštovanje svih higijensko-epidemioloških mjera

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama održana je jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a bajramsku hutbu održao je reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović koji je s obzirom na novonastalu situaciju poručio da nam ovaj Bajram treba vratiti vjeru i nadu u bolje sutra. Vjernici su se maksimalno pridržavali svih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, a u nekim gradovima im je omogućeno klanjanje i u sportskim dvoranama.

Reisu-l-ulema je na Bajramskoj današnjoj svečanosti kazao da ćemo ovaj Ramazan pamtiti po velikoj kušnji koja nas je zadesila uslijed pandemije, te naglasio da se poteškoće mogu savladati i prebroditi ukoliko budemo odgovorni i solidarni.Poteškoće koje su pred nama, prema njegovim riječima, moći ćemo savladati ako budemo zajedno pri čemu trebamo ujediniti naše snage i pomoći jedni drugima. Ovih nekoliko mjeseci koje su iza nas pokazali su nam, naveo je Kavazović, koliko je sve ljudsko slabo i krhko i koliko je važna solidarnost među ljudima.

Bajram-namaz tradicionalno je jutros klanjan u Bijeloj džamiji u Srebrenici, kao i u Potočarima.Obavljeno je to uz poštivanje svih mjera zaštite od koronavirusa, a nakon bajram-namaza nije bio organizovan bajramski prijem ispred Čaršijske džamije kako je to praksa bila proteklih godina. Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić čestitao je Bajram džematlijama i svim muslimanima širom svijeta, istaknuvši da je zbog pandemije ovaj ramazan bio drugačiji nego prethodni.

Bajram namaz, uz jasno definisane mjere zdravstvene zaštite, na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan je u 40 džamija. Središnja manifestacija upriličena je na velikom fudbalskom stadionu Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka” gdje je bajram namaz predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović istakao je danas da treba dijeliti radost koju donosi Ramazanski bajram, jer se na taj način jačaju veze i povjerenje među ljudima. Zbog pandemije koronavirusa, ove godine je izostao jedan broj vjernika, posebno onih koji su za ramazanski bajram dolazili u banjalučku Ferhadiju iz inostanstva.Muftija banjalučki ukazuje da se ta praznina osjeti.- Praznina je bez njih. Znam da oni imaju tugu što nisu mogli doći, a mi imamo žal što nam nisu došli – istakao je Abdibegović.

Klanjanjem bajram-namaza u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici, koji je predvodio bivši muftija Ejub ef. Dautović, a bajramsku hutbu govorio muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, počela je centralna manifestacija obilježavanja Ramazanskog bajrama u Muftiluku zeničkom.Bajram-namaz jutros je klanjan u svim džamijama Muftiluka zeničkog. Muftija Dizdarević se u prigodnom obraćanju zahvalio vjernicima, koji su uprkos kiši, nakon što su ispostili mjeseca ramazana, “došli da zajednički klanjaju i bajram-namaz”.

Pročitajte...