Sjećanje na pisca Bekima Sejranovića

U Brčkom je sinoć u organizaciji BZK “Preporod“ Brčko priređeno književno veče pod nazivom “Sjećanje na Bekima Sejranovića“, a povodom prve godišnjice smrti prerano preminulog književnika.

Sejranovićev književni opus predstavili su profesori bosanskoga jezika i književnosti Enida Ćejvanović i Emir Vehabović, dok su odlomke iz njegovih romana kazivali članovi “Preporodovog” Dramskog studija “Arlekino” Medina Zahirović, Ajla Kalesić i Eldin Ibrahimbašić.

U svome obraćanju Enida Ćejvanović je kazala da su Sejranovićevi romani poput poglavlja jednog velikog romana, da imaju istog pripovjedača, isti ton i u čitaocu izazivaju iste emocije, ali konstrukcija je drugačija što svaki zasebno čini zanimljivim.

– Putovanja, plovidbe, kretanja, promjena mjesta su ono što možemo nazvati Sejranovićevim sudbinskim motivom. Trčanje sa mjesta na mjesto, iz grada u grad, sa rijeke na rijeku, bivanje na ničijoj zemlji, bivanje u nekom čudnom dualizmu, u rascjepu, samo govori o tome kako je to zapravo trčanje za pronalaskom svog mjesta, pronalaskom ljubavi; istovremeno strah za smirivanjem na jednom mjestu, ostajanjem nomadom, kategorično odbijanje (ne)uklapanja u klopku malograđanskog društva, ali s druge strane i želja za sigurnom lukom – izjavila je Ćejvanović.

Govoreći o vlastitom doživljanju pisca i njegova djela, Emir Vehabović je kazao da je Bekima Sejranovića upoznavao na nekoliko načina.

Pročitajte...