Sjećanje na ZOI 84′ danas na Bjelašnici

Međunarodnim takmičenjem menadžera u skijanju (ETI CUP 2018.) danas na će Bjelašnici početi obilježavanje godišnjice 14. zimskih olimpijskih igara, koje su otvorene na današnji dan prije 34 godine u Sarajevu.

Program obilježavanja, koji organizuje Turistička zajednica Kantona Sarajevo, nastavlja se nastupom sarajevskog benda Bombaj Štampa, a u večernjim satima bit će otvoreno i noćno skijanje na stazi koja će biti obojena olimpijskim bojama, saopćno je iz te zajednice.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo podsjećaju da je prije 34. godine, Sarajevo bilo jedan od 12 gradova organizatora zimskih olimpijskih igara. Učesnici igara takmičili su se u disciplinama alpsko skijanje (Jahorina i Bjelašnica), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), te hokej i umjetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra u Sarajevu.

Program igara obuhvatao je 39 događaja na kojima je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja (274 takmičarke i 998 takmičara). Sarajevo je tako opet bilo mjesto susreta Istoka i Zapada, jer na sarajevsku olimpijadu su došli predstavnici zemalja i istočnog i zapadnog bloka. ZOI ’84 pratilo je više od 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje, a procijenjeno je da je ovaj događaj, posredstvom televizije, pratilo više od 2.5 milijarde gledalaca.

Igre su, i po broju učesnika i po uspješnosti organizacije, nadmašile sve dosadašnje, a zatvorene su 19. februara 1984. godine riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samarana “Doviđenja drago Sarajevo!”.

(RTVTK/FENA) J.Č.

 

Pročitajte...