Sjednica Skupštine TK zakazana za petak, u prijedlogu dnevnog reda ovogodišnji Budžet

Sjednica Skupštine TK, na kojoj bi trebalo da se zastupnici izjasne o prijedlogu Budžeta za ovu godinu, te finansijskim planovima Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje, zakazana je za petak 15.januar. Podsjetimo, ovo je sugerisano i u pismu OHR-a, koje je uslijedilo nakon što je, koncem prošle godine, parlamentarna većina održala sjednicu, bez prisustva zastupnika koji podržavaju Vladu TK, zbog čega je uslijedilo proglašenje vanrednih prilika, usljed kojih je Vlada donijela Budžet. Shodno naznačenom u pismu OHR-a, politička borba, kao i usvajanje Budžeta i ključnih finansijskih dokumenata vraćaju se u skupštinske klupe.


Prema prijedlogu dnevnog reda, utvrđenom na sjednici skupštinskog kolegija, zastupnici bi u petak trebalo da razmatraju prijedlog Budžeta TK za ovu godinu, prijedlog Zakona o izvršenju Budžeta, te prijedloge finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje. S obzirom na to da je u Skupštini kantona došlo do promjene parlamentarne većine, podrška dokumentima koje Vlada kantona uputi u skupštinsku proceduru je neizvjesna. Na sjednici Kolegija je sugerisano predsjedniku Skupštine Žarku Vujoviću, zamjeniku predsjednika Borisu Krešiću i premijeru Denijalu Tulumoviću da odstupe sa funkcija na koje su izabrani.

-Oni isto tako moraju preuzeti odgovornost za stanje u TK. Ne pripisivati ga opoziciji koja ima većinu, koja nema ništa protiv usvajanja ovih dokumenata, ali kad oni podnesu neopozive ostavke ili odstupe sa pozicija. U roku od sat vremena biće sazvana nova sjedniva i biće usvojeni svi ovi dokumenti, kaže Senad Alić, predsjednik Kluba zastupnika PDA u Skupštini TK

S tim u vezi, Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP u Skupštini TK, dodaje: -Vjerujem da će konačno prihvatiti činjenicu da nemaju većinu u Skupštini i da jednostavno to razumiju kao nemogućnost upravljanja procesima u TK. Ne mogu sa 17 ruku biti ljudi koji upravljaju tim procesima, da će konačno razumjeti tu situaciju i povući se s ovih pozicija.

Podsjetimo, na sjednici polovinom decembra prošle godine izglasane su odluke o smjeni skupštinskog rukovodstva, te Vlade kantona, ali je, usljed pokretanja procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odloženo njihovo stupanje na snagu, do odluke Ustavnog suda Federacije. Predsjednik Skupštine Žarko Vujović napominje da ni jednu proceduru nije prekršio.

-Ni jedna funkcija nije sveta, svaka je promjenjiva, ali smatram da su ovi dokumenti, kako je rekao OHR, u predzadnjem stavku, da se vratimo u skupštinske klupe i da usvojimo ova ključna dokumenta, te da političku borbu nastavimo u Skupštini, ističe Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK

Podsjetimo, koncem 2020.godine, parlamentarna većina je održala sjednicu, bez prisustva zastupnika koji podržavaju Vladu TK, zbog čega je uslijedilo proglašenje vanrednih prilika, usljed kojih je Vlada donijela Budžet.

-Vlada će povući Uredbe sa zakonskom snagom i vratiti Budžet na 31.12. Mislim da će danas ili sutra održati sjednicu. Nema potvrđivanja, jer bi trebalo bit potvrđivanje Uredbe sa zakonskom snagom. Ne, ovo je Budžet o kojem se može raspravljati, ulagati amandmane itd, pojašnjava Vujović.

Na pitanje novinara šta se može očekivati u slučaju da parlamentarna većina, s obzirom na zahtjev o odstupanju sa pozicija, ne podrži prijedlog Dnevnog reda, Vujović je odgovorio da će sjednica Skupštine biti ponovno sazvana za nekoliko dana.

 

 

Pročitajte...