Dr. Žepić: Šest mjeseci nakon zadnjeg pozitivnog testa na coronu javljaju mi se slabost i malaksalost

Do sada je na TK 10.484 osoba preboljelo corona virusnu infekciju. Pacijenti koji nisu imali simptoma i oni sa lakšom i većina pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom ne zahtjevaju neke posebne tretmane. U manjim procentima kod nekih pacijenata zabilježeno je da postoje problemi u smislu pojačanog zamaranja, nemogućnosti spavanja…

Doktor Denis Žepić, infektolog na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla jedan je od prvih doktora koji je zaražen korona virusom. Strah je bio veći zbog globalne panike i nepoznanica o samom virusu, koji je blokirao cijeli svijet.

– Ne mora to značiti da kada postanete pozitivni da ste to dobili zbog nekog nemara, nepažnje ili neznanja, jednostavno to je sada svugdje oko nas i nemoguće je da se izbjegne u potpunosti. Ja sam imao lakše do srednje tešku kliničku sliku, sa blaže povišenom tjelesnom temperaturom, sa slabošću i malaksalošću – napominje Žepić.

Šest mjeseci nakon zadnjeg pozitivnog testa povremeno se javljaju slabost i malaksalost uz potrebu za intenzivnijim odmorom, ističe doktor Žepić.

– Osobe koje su bile asimptomatske, prema istraživanjima, imaju slabiji imunitet, nego osobe koje su imale siptome u toku infekcije. Dakle, postoje osobe sa lakšom kliničkom slikom, postoje osobe sa srednje teškom, teškom i kritičnom kliničkom slikom. Sve je to važno za kasnije praćenje samoga pacijenta.

Pacijenti koji nisu imali simptoma i oni sa lakšom i većina pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom ne zahtjevaju neke posebne tretmane nakon što prebole corona virusnu infekciju, napominje dr. Žepić.

– Izuzev određene količine pacijenata, nekog manjeg procenta, ali ipak je to zabilježeno u svjetskoj literaturi, da postoji određeni problemi u smislu pojačanog zamaranja, nemogućnosti spavanja, da li popjave aritmije, da li nepravilnog rada srca… Tako da se za te osobe preporučuje uraditi neku, da li pulmološku ili kardiološku obradu – ističe dr.Žepić.

Pacijenti koji su već imali neka oboljena ili hronične bolesti i preboljeli corona virusnu infekciju, osim pogoršavanja njihovih osnovnih bolesti nisu zabilježene pojave nekih novih oboljenja. Na temu vakcinacije, doktor Žepić kaže…

– Ja sam uvijek bio za vakcine. Zašto se ne zaštiti od bolesti bilo koje, ako već imate mogućnost da se zaštite.

Osim doktora Denisa Žepća, korona virus prebolovale su 10.483 osoba sa područja TK, dok se u FBiH do sada od virusa oporavilo 57.111 pacijenata.

Pročitajte...