Sjednica Velikog vijeća Ustavnog suda BiH: Na dnevnom redu 160 apelacija

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zakazao je za danas sjednicu Velikog vijeća na kojoj bi trebalo biti razmatrano ukupno 160 apelacija fizičkih i pravnih osoba, potvrđeno je Feni u Ustavnom sudu.

Komentirajući upit u vezi s razlozima za podnošenje velikog broja apelacija, iz Suda ističu kako se one, generalno, najčešće odnose na nedonošenje odluka u razumnom roku u postupcima koji se vode pred redovnim sudovima.

Nadalje, navode da se određeni broj apelacija tiče najšireg spektra nadležnosti Ustavnog suda BiH, a radi se o onim postupcima koji se okončaju u redovnim sudovima i koji mogu dobiti odgovarajući epilog u Ustavnom sudu, ukoliko se radi o povredama ljudskih prava za koje apelanti smatraju da su izvršene u postupcima pred redovnim sudovima.

Jedan dio apelacija o kojima će odlučivati Veliko vijeće odnosi se na rješenja o pritvoru, ili mjerama zabrane u postupcima protiv osumnjičenih/optuženih osoba, a među kojima je i apelacija Ade Balijagića (AP-5316/18), podnesena povodom/protiv Rješenja Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) o produženju pritvora.

Naime, protiv Balijagića se u KSS-u vodi ponovni postupak u predmetu u kojem se tereti za podstrekavanje na ubistvo, razbojništvo i ugrožavanje sigurnosti, a nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio raniju presudu KSS-a kojom je bio osuđen nepravomoćno na tri godine zatvora.

(RTVTK/FENA) J.Č.