Škole u Tuzli, Brčkom i Odžaku ekologijom doprinose međuetničkom pomirenju

U organizaciji Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, u tri škole s područja sjeveroistočne Bosne počela je realizacija projekta pod nazivom „Kroz zaštitu okoliša do međuetničkog pomirenja“.

Nakon edukativnih radionica koje su održane u Hemijskoj školi Tuzla, Tehničkoj školi u Brčkom, te u Srednjoj školi Pere Zečevića iz Odžaka, članovi ekoloških sekcija su sa svojim profesorima osmislili i napisali prijedloge za pilot projekte koje će realizirati u svojim školama s ciljem primjene stečenih znanja i podizanja ekološke svijesti svih učenika i nastavnika, a indirektno i lokalnih zajednica – izjavila je Feni direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle Džemila Agić.

Tako učenici Hemijske škole implementiraju projekt „Poboljšanje energetske efikasnosti u Hemijskoj školi“ gdje se, pored edukacije ostalih učenika i zaposlenika, planirala nabavka i ugradnja LED rasvjete, što će doprinijeti smanjenju negativnog uticaja na okoliš, zagađenju zraka i uštedi električne energije.

-U Tehničkoj školi Brčko učenici realiziraju projekat „Vratimo atrijumu stari sjaj“, u okviru kojeg namjeravaju izvršiti primarnu selekcije otpada, educirati sve učenike i zaposlenike škole, a na kraju će urediti i ozeleniti školski atrijum. Učenici sve tri škole u razradi projekata pokazali su izuzetnu inventivnost i angažman – kaže Agić.

Srednja škola Pere Zečevića iz Odžaka implementirat će projekat „Recikliranje PET ambalaže i organskog otpada“, radit će istovremeno na edukaciji ostalih učenika, a sa svojim profesorima izradit će i u školsko dvorište postaviti kompostere i kontejnere u koje će odvajati otpad.

Implementacija ta tri projekta trajat će do maja ove godine.

Pročitajte...