PDA najavila početak predizborne kampanje: Sve spremno za spektakularan skup u „Mejdanu“

U Tuzli je održana press-konferencija PDA. Rečeno je da ova stranka izbornu kampanju počinje 7. septembra predizbornim skupom u tuzlanskom Mejdanu. Na konferenciji je rečeno da će Pokret demokratske akcije voditi korektnu kampanju, bez optuživanja kandidata konkurentskih politički partija.

Naglasili da neće voditi prljavu kampanju niti graditi stranku i svoje kandidate ogovaranjem.

Pokret demokratske akcije (PDA) u predizbornu kampanju kreće sa spektakularnim skupom koji je zakazan za petak u KSPC-u „Mejdan“ u Tuzli. Očekuje se dolazak velikog broja članova i simpatizera PDA, a nezvanične prognoze govore kako će u „Mejdanu“ i ispred dvorane biti više od 10.000 ljudi.

– Na skupu ćemo predstaviti izbornu platformu, odnosno programske ciljeve i mjere stranke, kao i kandidate za sve nivoe vlasti koji dolaze iz Tuzle. Prisutnima će se obratiti dr. Mirsad Kukić, predsjednik stranke, zatim nosioci lista za Parlamentarnu skupštinu BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Skupštinu RS i skupštine kantona. Ovim skupom ujedno bih i najavio pobjedu PDA na predstojećim izborima – kazao je Senad Mehmedinović, predsjednik Gradskog odbora PDA Tuzla.

Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora PDA Tuzla, naglasio je da PDA neće voditi prljavu kampanju niti graditi stranku i svoje kandidate ogovaranjem i optuživanjem kandidata drugih političkih opcija.

– Naš moto je da ova kampanja bude mirna, realna i konkretna, dok ćemo ciljeve stranke iznositi na svojim predizbornim skupovima. Tokom septembra obići ćemo sve naše regionalne, kantonalne, gradske i općinske odbore i održati centralne skupove – rekao je Alić te dodao da je zatvaranje izborne kampanje 5. oktobra u Općinskom odboru PDA Banovići.

Prema riječima Elzine Pirić, portparola stranke, cilj PDA je politička, sigurnosna i ekonomska stabilnost države BiH, a na osnovu ravnopravnosti lokalnih zajednica.

– PDA se snažno zalaže za ravnopravan odnos i tretman svih, a ne na štetu Sarajeva ili konfrontacija Sarajeva ili građana Sarajeva i drugih lokalnih zajednica. Mi želimo ravnopravne građane na prostoriju cijele Federacije i države Bosne i Hercegovine. Rekli smo „ne“ autokratiji, totalitarizmu i centrima moći, koji su smješteni u Sarajevu. Sada kažemo „da“ ravnomjernoj raspodjeli prihoda, „da“ putnoj deblokadi kantona u FBiH i „da“ ravnomjernom razvoju lokalnih zajednica, jer jake lokalne zajednice čine jaku državu BiH. Rekli smo „da“ Pokretu demokratske akcije – poručila je Pirić.

Inače, ova politička organizacija, koja je za kratko vrijeme od svog osnivanja okupila veliki broj članova i simpatizera, na opće izbore će izaći sa 214 kandidata za organe zakonodavne vlasti na 15 izbornih jedinica, i to za Narodnu skupštinu RS (izborne jedinice 1 i 7), Predstavnički dom Parlamenta FBiH (izborne jedinice 2, 3, 4, 5, 6 i 8), zatim Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (izborne jedinice 1, 4 i 5), kao i skupštine kantona u FBiH (izborne jedinice 2, 3, 4 i 6).