Skupština Kantona Sarajevo o nepovjerenju Vladi

Skupština Kantona Sarajevo će u ponedjeljak, 19. marta, razmatrati Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

Piše: Alma Zukanović

To je odlučeno na sjednici Skupštine 5. marta, nakon što je grupa od 12 zastupnika podnijela Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi. U Prijedlogu se pored ostalog obrazlaže da premijer KS-a Elmedin Konaković, kojeg je predložio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) za funkciju premijera KS-a, nije opravdao povjerenje stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u toj skupštini.

Konaković je krajem januara podnio ostavke na funkcije u Stranci demokratske akcije, nakon burne sjednice Izvršnog odbora stranke, a ubrzo je napustio i stranku. Između ostalog, bio je potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kao i član Izvršnog odbora SDA Općinske organizacije Centar.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo nakon toga je zahtijevao od Konakovića da, obzirom da je odlučio napustiti SDA, podnese i ostavku na poziciju predsjednika Vlade KS.

– Glasači su na izborima 2014. godine povjerenje i mandat dali Stranci demokratske akcije, a ne Konakoviću. Ako je imalo principijelan to mu ne bi trebao biti problem, jer je i sam rekao da je protiv stranačkog izbora kadrova – navodi se u saopćenju KO SDA.

U međuvremenu, Konaković je predstavio novu političku stranku “Narod i pravda” čiji će osnivački skup biti održan 22. marta te najavio da će imati kandidate za sve nivoe vlasti i najjaču listu u Kantonu Sarajevo. Također je za portal “Klix” kazao kako će napustiti funkciju premijera ukoliko to bude potrebno, ali ne na način na koji se od njega traži.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini KS Mirza Čelik kazao je ranije da će devet zastupnika SDA zajedno sa devet zastupnika koji čine parlamentarnu većinu, izglasati nepovjerenje Vladi KS-a.

Pročitajte...