Skupština TK: Inicijative i rasprava (sjednica je u toku)

Kao što je prethodnih dana najavljeno Klub poslanika SDP-a je na sjednici Skupštine TK podnio inicijativu kojom traze pokretanje procedure za smjenu ministra unutrasnjih poslova TK Huseina Topcagica. Razlozi su sukob interesa, prijem uposlenika u MUP, te neodvajanje uprave policije od ministarstva u Budzetu. Ministar Topcagic je detaljno odgovorio na navode u inicijativi, tvrdeci da je rijec o spinovanju koje se kreira u Gradaccu. Sto se tice navoda da je u sukobu interesa ministar Topcagic je potvrdio da je njegov brat vlasnik gradjevinske kompanije, koja izvodi gradjevinske radove na brojnim javnim objektima. Pri tome je naglasio da su ti poslovi dobijeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Sto se tice tvrdnji o zakonitosti uposljavanja, napomenuo je da je u MUP TK primljeno 120 osoba, te da su u proceduri jos neki primljeni. Sto se tice finansijske neovisnosti uprave policije naveo je da je formirana komisija koja ce obaviti diobni bilans sto je nuzno da bi uprava policije mogla biti zasebno pozicionirana u budzetu. Reagovao je predsjednik Kluba poslanika SDP-a Dzevad Hadzic, kazao je da se ne moze govoriti o spinovanju, te da su navodi koje oni u inicijativi iznose prepisani iz pisma koje je premijer Bego Gutic nedavno uputio predsjedniku SDA Bakiru Izetbegovicu.  Zato  su, napomenuo je, ocekivali  da premijer pokrene njegovu smjenu, posto do toga nije doslo SDP je odlucio podnijeti inicijativu i zatraziti izjasnjenje poslanika u Skupstini TK.

Predsjednik Skupstine TK Senad Alic je naveo da se sukobom interesa ne bavi Skupština, odnosno, da postoje institucije nadležne za to pitanje. Podsjetio je da se u pravilu podnesene inicijative ne komentarišu, ali da će, s obzirom na način na koji je, kako je kazao, inicijativa podnesena, kao predsjednik dopustiti komentarisanje.

U medjusobnim replikama SDA i SDP-a svi su, izmedju ostalog, ukazali na činjenicu da su izbori iduće godine.

Za inicijativu SDP-a o smjeni ministra unutrasnjih poslova TK Huseina Topcagica glasalo je 6 poslanika ove stranke, tako da inicijativu Skupstina nijje prihvatila.

Pročitajte...