Skupština TK: Poslanici usvojili Budžet za narednu godinu

27 poslanika podiglo je ruku i podržalo Budžet za narednu godinu u iznosu od 386,5 miliona KM. Pet poslanika je bilo suzdržano.  U odnosu na ovu, 2017., budžet za narednu godinu veći je za 26,5 miliona KM. Poslanici koji su glasali ZA, smatraju da ovaj budžet ima stabilizirajuću, te izraženu razvojnu, kao i socijalnu komponentu. Novina koju on donosi je  pomoć nižim nivoima vlasti, za što je određeno oko milion KM. Predviđeno je i povećanje plate budžetskim korisnicima za 6,5 odsto. Povećan je iznos sredstava za socijalno osjetljive kategorije, za poljoprivredu,  te za program kapitalnih ulaganja. Mišljenja o budžetu između pozicije i opozicije su podijeljena.

Ministar finansija TK Jakub Suljkanović izjavio je da je budžet za narednu godinu veći za oko 26,5 miliona KM u odnosu na 2017.

– Kada je u pitanju prihodovna strana, opet su najizdašniji prihodi po osnovu PDV-a, zatim poreza na dobit i poreza na dohodak, koji čine gotovo 90 posto ukupne strukture prihoda budžeta – kazao je Suljkanović.

Po njegovim riječima, u rashodovnoj strani najdominantniji rashodi su bruto plaće i naknade koje nemaju karakter plaće, i oni čine oko 232 miliona, što je oko 58 posto.

U Prijedlogu budžeta za 2018. godinu kreirana je i nova budžetska pozicija, pomoć nižim nivoima vlasti, na kojoj je predviđeno oko milion KM.

U odnosu na 2017. godinu povećana su novčana namjenska sredstva u oblasti Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice ovog kantona.

U 2018. godini u odnosu na ovu program kapitalnih ulaganja je povećan za pola milona KM.

Predviđeno je i povećanje plaća svim budžetskim korisnicima za 6,5 posto. Iznos sredstava koji je na godišnjem nivou predviđen za ove namjene je oko 11 miliona KM. Povećan je iznos sredstava za socijalno osjetljive kategorije, a Budžet Ministarstva za rad i socijalnu politiku povećan je za oko 1.700.000 KM.

Poslanici su podržali zakon o javno-privatnom partnerstvu. Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preškolskom odgoju i obrazovanju te nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sportu. Na dnevni red su naknadno uvršteni Prijedlozi za razrješenje ministara zbog izmjene Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave TK i za imenovanje ministara koji će rukovoditi novim ministarstvima.

Novi ministar privrede je osman Puškar, koji je do sada bio ministar poduzetništva a na čelo ministarstva za kulturu, sport i mlade je imenovan dosadašnji ministar industrije Srđan Mićanović. A novi ministar novog ministarstva obrazovanja i anuke je Zlatan Muratović.

Poslanici Skupštine Tk dali su saglasnost na Finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje Tk za narednu godinu.

RTVTK / FENA

 

Pročitajte...