Skupština TK smijenila dva ministra u Vladi TK

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona zbog sudskih postupaka smjenjeni su ministar unutrašnjih poslova i minitar za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Usvojen je rebalans budžeta TK za 2020. godinu koji predviđa i isplatu novčanih naknada demobilisanim borcima.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić i ministar za rad socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović danas su smijenjeni sa ovih pozicija. Prijedlog njihove smjene predali su zastupnici Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Smjenu je podržao i Klub poslanika Saveza za bolju budućnost, iz kojeg ističu da se na ovaj korak odlučili zbog poštovanja sudskih odluka, a ne zbog formiranja nove parlamentarne većine u Skupštini TK.

Iz Kluba poslanika stranke demokratkse akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu kažu da su iznenađeni ovom odlukom svojih koalicionih partnera.

Odlukom, kako su istakli, nisu iznenađeni poslanici Pokreta demokratke akcije, Socijaldemokratske partije, koji su podržali smjenu ministara.

Poslanici Demokratske fronte bili su suzdržani tokom glasanja.

Podržan je i rebalans budžeta TK za 2020. godinu kojim je predviđen novac za rad JU Osnovna muzička škola u Gračanici, ali i isplata novčanih naknada demobilisanim borcima. Poslanici nisu podržali Izvještaj o korištenju tekuće rezerve Budžeta TK za prvih šest mjeseci ove godine.

Na sjednici su usvojeni Zakon o zaštiti kulturne baštine, ali i Zakon o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, koji po prvi put u zakonski okvir stavlja projekte pomoći takvim općinama na TK. Nisu usvojeni ni Izvještaji o radu javnih preduzeća Veterinarski zavod TK, Šume TK i RTV TK za prošlu godinu.

Pročitajte...