Skupština Tuzlanskog kantona će podržati finansijski samostalnost policije

Danas je, 13.2.2018. g, u radnoj posjeti Skupstini Tuzlanskog kantona boravio predstavnik Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu (OHR), gosp. Senad Zlatar.

Tokom razgovora sa predsjednikom Skupštine Tuzlanskog kantona, gosp. Senadom Alićem, bilo je govora o implementaciji člana 6. Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, kojim se predviđa da Uprava policije ima status budžetkog korisnika unutar razdjela Ministarstva unutrašnjih poslova, i da je samostalni korisnik sredstava.

Ovaj projekat finansijskog osamostaljivanja uprava policije, koji međunarodna zajednica zagovara unazad nekoliko godina, implementiran je na državnom i federalnom nivou, a sad se realizira i kantonalnim nivoima.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona je i ovog puta izrazio spremnost Skupštine Tuzlanskog kantona na implementaciju navedenog člana Zakona i finansijsko osamostaljivanje Policijske uprave. Istakao je da, nakon što Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedi sve neophodne pretpostavke za finansijku samostalnost Uprave policije i Skupštini dostavi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona i eventualno prijedlog rebalansa Budžeta kojim bi se obezbijedila potrebna finansijska sredstava, Skupština će reagovati zakazivanjem sjednice Skupštine na kojoj će se razmatrati i eventualno usvojiiti ponuđeni prijedlozi.

Pročitajte...