Stručnjaci zabrinuti zbog uzimanja previsokih doza ibuprofena

Mnogi odrasli, koji koriste ibuprofen i druge nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), uzimaju ih u prevelikim dozama povećavajući tako rizike od brojnih ozbiljnih nuspojava kao što su unutarnje krvarenje i srčani udar.

Riječ je otprilike o 15 posto odraslih, koji znaju uzimati ibuprofen ili neke druge slične lijekove poput aspirina, naproksena, diklofenaka, meloksikama i celekoksiba, i koji premašuju dnevne maksimalno preporučene doze za te lijekove, zaključak je novog američkoga istraživanja.

Prema riječima voditelja istraživanja dr. Davida Kaufmana sa Sveučilišta Boston, navedeni lijekovi mogu imati ozbiljnih nuspojava uključujući krvarenje u probavnom sustavu te srčane udare.

Problematično je što ih se često uzima bez liječničkog nadzora zato što su mnogi od njih dostupni i bez recepta.

-Čini se kako postoji stav potrošača da mogu uzimati doze po vlastitoj procjeni bez obzira na napisana upozorenja na pakiranju, s neznanjem o maksimalnim dopuštenim granicama- kaže Kaufman.

U okviru studije je 1326 potrošača ibuprofena vodilo dnevnike korištenja toga lijeka u trajanju od sedam dana. Njih 87 posto je nabavilo lijek bez recepta, naveli su znanstvenici u radu koji je objavljen u časopisu Pharmacoepidemiology & Drug Safety.

Ukupno je 55 posto pacijenata uzelo ibuprofen najmanje tri puta u tjednu, a 16 posto ih je uzimalo lijek čak svaki dan.

U dodatku na ibuprofen, 37 posto ljudi je prijavilo kako je uzimalo još najmanje jedan lijek iz spomenute skupine NSAID-a tijekom tog tjedna, a najčešće je to bio aspirin ili naproksen. Manje od pola ispitanih je bilo svjesno kako svi ti lijekovi pripadaju istoj skupini NSAID-a.

-Zaključci provedene studije pokazuju potencijalne negativne strane kupovanja NSAID lijekova bez recepta- tvrdi dr. Gunnar Gislason, voditelj Danske zaklade za bolesti srca u Kopenhagenu.

Dr. Liffert Vogt iz Akademskog zdravstvenog centra sveučilišta Amsterdam u Nizozemskoj objašnjava kako NSAID lijekove liječnici propisuju za neke poremećaje mišićno-zglobnog sustava te druge zdravstvene probleme, no da isti nisu primjeren izbor za mnoga druga stanja za koja ih masovno uzimaju pacijenti koji ih kupuju u slobodnoj prodaji.

Pročitajte...