Porodice žrtava genocida u Srebrenici: Slijedi Apelacija Evropskom sudu za ljudska prava

Nakon što je Vrhovni sud Holandije 19. jula izrekao pravosnažnu presudu kojom je utvrđena djelimična odgovornost Holandije za smrt oko 300 Srebreničana, ubijenih u julu 1995. godine, međunarodni advokatski tim koji zastupa žrtve genocida u Srebrenici, nezadovoljan stepenom utvrđene odgovornosti, najavio je da će povodom te presude u zakonskom roku uputiti apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.
Nezadovoljne stepenom odgovornosti koji je presudom, bez obrazloženja, utvrđen na svega deset posto, žrtve su riješene da nastave pravnu bitku, koju su počeli prije 19 godina. Unatoč reduciranom obimu odgovornosti, presuda u spomenutom predmetu predstavlja pravnu pobjedu, navode iz advokatskog tima.
U Međunarodnom advokatskom timu podsjećaju da je presudom ograničen broj ljudi koji mogu tražiti kompenzaciju i da su to samo oni koji su ubijeni nakon što su ih iz baze u Potočarima istjerali pripadnici Holandskog bataljona. Trenutno su angažirani na pripremi predmeta za isplatu kompenzacije. Udruženjima žrtava podijeljeni su odgovarajući upitnici, koje trebaju popuniti tražitelji kompenzacije, a kako bi mogli konkretizirati štetu u svakom pojedinačnom slučaju, napominju advokati. Po prikupljanju tih podataka, otvorit će pregovore s državom Holandijom, kako bi se bez suda, pokušao utvrditi iznos odštete. Ukoliko ne postignu valjan dogovor, pokrenuće novi sudski postupak. Što se tiče očekivanja od apelacije Evropskom sudu za ljudska prava, član advokatskog tima kazao je kako se očekuje promjena spomenutog procenta, te da on iznosi 100 posto kako je bilo u prvostepenoj presudi. Podsjetimo, drugostepeno, u apelacionom postupku, smanjeno je na 30 posto, a konačnom odlukom Vrhovnog suda na svega deset posto.

Pročitajte...