Slovenija će potvrditi ulazak Finske i Švedske u NATO

Slovenski premijer Robert Golob izjavio je u srijedu da ne očekuje problema pri ratificiranju u parlamentu protokola o pristupu Švedske i Finske NATO savezu, premda je protiv toga Ljevica, najmanja stranka u njegovoj vladajućoj koaliciji.

“Ljevica ima pravo na suzdržanost o tom pitanju, ali sam uvjeren da će u tom slučaju i oporbene stranke imati državotvornu poziciju”, kazao je Golob na summitu NATO saveza u Madridu. 

Dodao je da nije nimalo zabrinut da bi proces potvrde protokola o ulasku dviju novih članica mogao u Sloveniji biti ugrožen, te da će parlament o protokolu odlučivati prije ljetne stanke koja dolazi sredinom srpnja.

Golobova vlada koju, uz njegov Pokret Sloboda, sastavljaju još Socijalni demokrati i Ljevica ima čvrstu većinu u parlamentu i bez zastupnika Ljevice čiji su ministri na dopisnoj sjednici vlade početkom tjedna glasovali protiv parafiranja protokola o ulasku Švedske i Finske u NATO, a i njihovi su se zastupnici u parlamentu suzdržali prilikom izjašnjavanja o tom pitanju i na nedavnoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjske poslove.

Ljevica je stranka koju svrstavaju na krajnje lijevi pol slovenskog političkog spektra. Između ostalog, često se izjašnjava protiv planirane nabavke opreme i oružja za slovensku vojsku, a prije šest godina predlagala je i referendum na kojemu bi se odlučivalo o ostanku ili istupanju Slovenije iz NATO saveza, prenosi Hina.

Pročitajte...