Slučaj „Švicarac“: Digao kredit 100.000 KM prije deset godina, danas dužan 106.000 KM!

Nakon što se očitovao Sud Evropske unije o slučaju „Švicarac“, sud u Sloveniji je prije tri dana dostavio presudu u korist korisnika kredita u švicarskim francima, poručeno je sa današnje konferencije za medije udruženja „Švicarac“.

Prema riječima predsjednika ovog Udruženja, Kemala Durakovića, donoseći odluku Sud Slovenije se pozvao na presude i mišljenje Suda Evropske unije.

Spremni potpisati

– Banka želi da Udruženje osigura da svi korisnici kredita dođu u banku. Mi to nećemo raditi. Mi smo spremni potpisati Memorandum evo sada ako treba, iako mislim da je kasno. Traži se i da se odustane od tužbi, ali to ne možemo. Mi smo spremni potpisati memorandum, ali da mi tražimo korisnike kredita ne možemo. Neka ih banka zove i neka potpišu anekse. Ima li ijedan korisnik kredita koji plaća 1.500 KM ratu i da mu sada bude 800 i da mu se vrati ono što je pretplaćeno da ne bi to prihvatio – kaže Duraković.

Predsjednik Udriuženja “Švicarac” ponovio da je u BiH još uvijek aktivnih oko 4.000 ovakvih kredita, te da brojka od 700 korisnika kojom raspolaže Addiko banka nije tačna.

Duraković se pozvao i na dokument Addiko banke koja je u odgovoru Konkurencijskom vijeću navela da je od 12.500 korisnika kredita u švicarskim francima 75 posto se javilo da izvrši konverziju.

– To znači i da ih je svih 75 posto potpisalo da nas je ostalo još 4.000. Pred Vladom kažu da nas je 700 do 800, a onda sami napišu koliko nas je. Eto i ako je ostalo 700 korisnika što se onda plaše usvajanja zakona, nek Parlament usvoji zakon za aktivne kredite – kazao je Duraković.

Podigao kredit

Tokom pres konferencije prisutnima se obratio i Nebojša, korisnik kredita koji je za kupovinu stana prije 10 godina podigao 100.000 KM. On danas nakon urednog vraćanja kredita 10 godina dužan je oko 106.000 KM.

Istaknuto je danas da neko debelo mora odgovarati za stotine i stotine obespravljenih, za 27 ubijenih.

(RTVTK/AVAZ)

Pročitajte...