Službenica Distrikta osuđena za obmanu pri dobijanju pomoći iz budžeta

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv službenice Distrikta Slavice Vujić (55) iz Brčkog za obmanu pri dobijanju sredstava za sanaciju objekta oštećenog poplavama.

Sudeći joj po optužnici tog tužilaštva iz juna ove godine Osnovni sud Brčko distrikta nepravosnažno je osudio Vujić na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

Naime, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Vujić zbog sumnje da je davanjem neistinitih i nepotpunih podataka o svojoj imovini u upravnom postupku ostvarila nepripadajuće novčane pogodnosti iz lokalnog budžeta. Službenica Distrikta optužena je da je u postupku za otklanjanje i ublažavanje posljedica poplava iz 2014. godine za sebe osigurala protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 23.000 maraka. Njoj je stavljeno na teret da nije dala podatke da je osim stambenog objekta oštećenog u elementarnoj nepogodi takođe vlasnik i druge stambene jedinice u tom gradu, uslijed čega joj je umjesto 10.000 maraka pripadajućih po programu dodijeljeno 33.000 maraka.

Ocjenjujući da su dokazani optužni navodi Osnovni sud je optuženu oglasio krivom za krivično djelo “obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti”.

Ova presuda nije pravosnažna budući da je optužena, jednako kao i Tužilaštvo Distrikta, može pobijati žalbom, stoji u saopćenju.

(RTVTK/FENA) I.B.

Pročitajte...