Zrak u BiH nezdrav, poboljšanje od subote

Nekoliko dana stanje kvaliteta zraka bilo je promjenljivo u gradovima Bosne i Hercegovine, ali u srijedu naveče je došlo do ponovne stabilizacije atmosfere, što je rezultiralo povećanjem koncentracija zagađujućih materija na svim mjernim mjestima.

U četvrtak, 27. decembra, prekoračene su propisane granične vrijednosti lebdećih čestica PM10 (>50 ug/m3, srednja dnevna vrijednost) na svim mjernim mjestima osim na pozadinskoj stanici Ivan-sedlo, a prekoračene su i propisane granične vrijednosti koncentracija sumprodioksida (>125 ug/m3) u Zenici, Kaknju i Živinicama.

Visoke koncentracije za druge posmatrane polutante nisu zabilježene, saopćeno je danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Dnevni prosjeci  koncentracija PM10 čestica u Sarajevu su se kretale 100 -210 ug/m2 u zavisnosti od mjernog mjesta (dva do četiri puta iznad propisane vrijednosti), u Zenici 100-140 ug/m3; u Kaknju 100 ug/m3; Jajcu 80ug/m3, Goraždu 70 ug/m3.

U Tuzli i Lukavcu su koncentracije PM2.5 čestica iznosile 130 odnosno 150 ug/m3 te se može pretpostaviti da je tu prag prekoračenja za PM10 prekoračen za oko tri puta (granična vrijednost za PM2.5 nije propisana, no njen udjel u frakciji PM10 tokom zime iznosi oko 90  posto).

Koncentracije sumpordioskda u Zenici, Kaknju i Živinicama jučer su iznosile 180-260 ug/m3, u zavisnosti od mjernog mjesta. U Živinicama uređaj za mjerenje prašine (lebdećih čestica PM) nije u funkciji, ali očekivano je da su i one u ovom gradu vrlo visoke.

Koncentracije zagađujućih materija zadržavaju vrijednosti slične izmjerenim jučer, ali izuzetak je Goražde gdje su koncentracije u značajnom padu.

Sa zdravstvenog aspekta zrak je uglavnom nezdrav, u najzagađenijim područjima i opasan te se građanima sugerira da prate preporuke nadležnim zdravstvenih institucija ili da od njih traže informacije i preporuke.

Opći meteorološki uvjeti pogoduju da se trenutan trend visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku nastavi i u naredna 24 sata.

U subotu se očekuje destabilizacija atmosferskih prilika, s pojačanim vjetrom na visini što bi trebalo da uvjetuje slabljenje ili nestanak temperaturne inverzije iznad bosanskih kotlina koje onemogućavaju cirkulaciju zraka i disperziju zagađujućih materija.

Takva situacija trebala bi uvjetovati prestanak rasta vrijednosti zagađujućih materija te njihovo postepeno smanjenje od subote poslijepodne.

U zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini opći geografski i meteorološki uvjeti su takvi da se ne očekuje značajno ili dugotrajno narušavanje kvaliteta zraka, saopćeno je.

(RTVTK/FENA) D.V.

Pročitajte...