Smajlović: Čelić je među vodećim na TK po pitanju ostvarene novčane podrške u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoj

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona, Vahidin Smajlović sa saradnicima boravio je danas u prvoj radnoj posjeti općini Čelić. Razgovarano je o unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje sa posebnim osvrtom na brendiranje čelićke jagode, po kojoj je ovaj kraj poznat. Potpisan je i ugovor o prenosu novca između resornog ministarstva i općine Čelić, koji se odnosi na uređenje i zaštitu zemljišta u ovoj općini. Vrijednost ugovora veća je od 340 hiljada KM.

Ugovorom o prenosu novca između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK i općine Čelić, koji se odnosi na uređenje i zaštitu zemljišta u ovoj općini, poljoprivrednicima će na raspolaganju biti novi dulumi obradivog poljoprivrednog zemljišta. Svake godine poljoprivredni proizvođači iz Čelića povećavaju proizvodnju, a oko polovine građana ove općine bavi se poljoprivrednom proizvodnjom.

– Općina Čelić je među vodećim na TK po pitanju ostvarene novčane podrške u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju. To pokazuje da je Općina u kojoj je poljoprivredna proizvodnja strateška – istakao je Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

U cilju unaprjeđenja i zaštite poljoprivredne proizvodnje u ovoj lokalnoj zajednici pri kraju je i realizacija projekta instaliranja protivgradnog sistema, koji će smanjiti eventualne posljedice vremenskih nepogoda.
– Inače, općina Čelić je zajedno sa dvije lokalne zajednice TK, gradom Srebrenik i općinom Lukavac ušla u projekat uspstave sistema protivgradne zaštite – dodaje Smajlović.

U ovoj sezoni iz Čelića je izvezena 1,5 tona jagoda. U prošloj godini, općina je uspjela obezbijediti novac za proširenje plasteničke proizvodnje jagoda za oko sto pedeset duluma zemlje. Preko IPA fondova su obezbijedili oko 400 hiljada KM. Isto toliko su obezbijedili i preko Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

– Mi smo prošle godine negdje oko 130 duluma preko IPA fondova donijeli ovdje uz pomoć Ministratsva poljoprivrede – napominje Admir Hrustanović, načelnik Čelića.

Istaknuto je i da će Vlada TK rebalansom budžeta polovinom ove godine za oko 2,5 miliona KM povećati ulaganja u poljoprivredu što bi trebalo da otvori nove razvojne šanse u ovoj oblasti. Tokom posjete Čeliću, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, Vahidin Smajlović razgovarao je i sa poljoprivrednicima o konkretnim projetima koji će sačuvati postojeću proizvodnju i zaštiti jedan od najprepoznatljivijih brendova u BiH – čelićku jagodu.

Pročitajte...