Smanjenje stope PDV-a najtransparentija je pomoć ugostiteljstvu i turizmu

Poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma tvrde da bi smanjenje stope PDV-a za ove oblasti bilo najkonkretnija mjera pomoći, jer su prihodi drastično smanjeni. Ovo bi bila konkretna ekonomska mjera kojom se pomažu ugostitelji, djelatnici u turizmu i putničkom prometu. Činjenice govore kako je tokom ove godine došlo do pada prihoda u privredi od oko 40%, a u ove tri oblasti prihodi su prepolovljeni.

Opće poznata činjenica da su turizam i ugostiteljstvo najteže pogođeni pandemijom, nije pomogla da se stvari u ovim granama privrede značajno poprave. Iz  Odbora za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam KPK Tuzla smatraju da bi smanjenje stope PDV-a ugostiteljstvu i turizmu predstavljalo najtransparentniji vid pomoći.

Ukoliko bi prošla inicijativa o smanjenju stope PDV-a sa 17 na 5 odsto na sve usluge pružene u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju, uposleni u ovom sektoru na njenu će primjenu čekati  najmanje šest mjeseci. Poslodavci su mišljenja da je njima pomoć potrebna što prije, jer se više i ne govori o oporavku nego opstanku ovih grana privrede. “Potreba postoji. Nije više riječ o želi jer je to nešto što je neophodno za spas, a ne za prosperitet”, ističe Kasim Selimović, predsjednik za Odbora za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam KPK Tuzla.

Ove oblasti privrede se već osam mjeseci suočavaju sa brojnim problemima. Ljeto im je donijelo djelimično olakšanje, koje je nestalo s jeseni donošenjem restriktivnih mjera kako u BiH, tako i u ostatku Evrope. Novi pandemijski val donio je ugostiteljima, hotelijerima i turističkim radnicima dodatna ograničenja upravo zbog epidemioloških mijera.

Osjetan pad prihoda u ovim oblastima od 40 odsto, kako govore statistike daleko je veći, isitču naši sagovornici. Zbog toga je, saglasni su, još i važnije podržati ovu inicijativu kako bi se postepeno, ali pod jednakim uvjetima krenulo u sabilizaciju poslovanja. “Mi bukvalno sad, kako hotelijeri, vlasnici restorana, ugostiteljskih objekata, vlasnici prevozničkih firmi,  faktički samo preživljavamo. Trudimo se da iz pomoć države, ovo nešto što smo dobili ostanemo živi na tržištu. tako da bi svaka inicijativa koja će biti upućena za samnjenje stope PDV-a svakak onam uvelike pomogla podjednako svima ”, rekla je Alisa Hasić, agent prodaje u Turističkoj agenciji iz Tuzle.

Kasim Selimović mišljenja je da bi im usvajanje ove inicijative  značilo bi iz  razloga što će pozitivno djelovati na njega kao poslodavca ali i na sve druge taj osjećaj da vam neko želi pomoći da se neko napokon odriče nečega u pravcu podrške i pomoći da nešto opstane i preživi.

Poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma tvrde da bi smanjenje stope PDV-a za ove oblasti bilo najkonkretnija mjera pomoći, jer su prihodi drastično smanjeni. Zbog toga pozdravljaju ovu inicijativu.

 

 

 

Pročitajte...