Koronavirus u TK: 11 umrlih, preminuo pacijent rođen 2000. godine

U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata evidentirano je 65 novozaraženih osoba, a testirano je 240 uzoraka, potvrđeno je danas iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Najviše novozaraženih je u Tuzli 32. Trenutno je hospitalizovano 211 covid pozitivnih osoba, dok je 18 na respiratoru. Zabilježeno je i 11 smrtnih ishoda.

Novinarka: Devleta Brkić

Od posljedica zaraze koronavirusom u TK umrlo je 11 osoba, 4 muškaraca i 7 žena, od kojih je najstarija imala 84 a najmlađa 20 godina, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Od početka epidemije bitku sa covidom 19 izgubilo je 375 osoba. Na području našeg kantona bilježi se i povećan broj hospitaliziranih. Trenutno je hospitalizovano 211 covid pozitivnih osoba, dok je 18 na respiratoru.

– Kada je u pitanju veći broj hospitaliziranih osoba virus nam svaki dan pokazuje da mi u suštini ne znamo puno o njemu, bez obzira što je prošlo jako puno vremena koliko se već borimo s njim. Nikada ne možemo reći i tvrditi sa sigurnošću kako će neko reagovati, bez obzira što znamo njegovo prethodno zdravstveno stanje. Ne možemo sa sigurnošću reći da li će njegova klinička slika biti lakša ili teška, kazala nam je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić.

Predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK demantovala je informaciju da je zdravstveni sistem u najmnogoljudnijem kantonu u kolapsu, te da nema testova, dodajući da pritužbe stižu samo na račun jednog doma zdravlja.

– Kada su u pitanju testovi zaista mi nije jasno kome je u cilju da plasira takve informacije u ovakvoj situaciji, koje su apsoluno netačne. Mene je zatekla informacija da se na nekom od medija tvrdilo da u Tuzli nema testova. To apsoluno nije istina. U tom trenutku smo imali preko 7.000 testova na UKC-u Tuzla. Ono što je bio problem prije 2/3 sedmice jesu brisevi i transportni mediji. Informacije koje nam dolaze sa terena govore da su mendžmenti domova zdravlja pokrenuli procedure javnih nabavki briseva, dodala je Čolić.

Naša sagovornica ističe da je Krizni štab u kontinuiranom zasjedanju, te da kritike javnosti na račun Kriznog štaba nisu opravdane. Obzirom da je veliki broj članova Kriznog štaba u izolaciji, posljednjih dana sjednice se održavaju elektronskim putem.

– Pri Ministarstvu zdravstva mi nismo imali nijedan dokument koji je govorio o tome kako se treba ponašati u ovoj situaciji. Krizni štab je autor svih dokumenata koji govore o tome kako se treba ponašati u ovoj situaciji, autor svih mjera, naredbi i prepooruka, istakla je.

U sastavu Kriznog štaba TK su prvenstveno zdarvstveni radnici, specijalisti infektolozi, mikrobiolozi, epidemiolozi, te prema pravilniku o formiranju kriznih štabova na području Federacije ljudi koji su ključni za kontrolu poštivanja naredbi kao što su direktor Kantonlane uprave za inspekcijske poslove, predstavnici MUP-a TK, Međunarodnog aerodroma Tuzla i GP. Budući da Krizni štab nema mogućnost kažnjavanja već samo donošenja mjera, na građanima je da iste poštuju, poručila je Čolić.

(RTVTK)

Pročitajte...