SNHR: Assadov režim obavijestio porodice o smrti 836 zatvorenika

– Najviše potvrđenih smrtnih slučajeva, ukupno 285, zabilježeno je u zatvorima Assadovog režima u Damasku i njegovoj periferiji. U zatvorima u Homsu umrlo je 146, u Hasekahu 141, u Hami 117, u Derai 78, Idlibu 29, Latakiji 23, Halepu osam, Deir ez Zoru šest i Suweidi tri zatvorenika

ANKARA (AA) – Najmanje 836 zatvorenika umrlo je u zatvorima u kojima je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zatvorio nekoliko stotina hiljada neistomišljenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) objavila je izvještaj o sudbini dijela pobunjenika koji su zarobljeni tokom rata u Siriji i kojima se gubi trag u zatvorima Assadovog režima.

U izvještaju se navodi da je režimska administracija obavijestila porodice o smrti 836 zatvorenika.

Režim je u maju ove godine počeo obavještavati porodice i nadležne lokalne službe o sudbini zatvorenika, ali u službenim obavijestima se ne navodi uzrok njihove smrti, niti su njihovi posmrtni ostaci predati porodicama.

Najviše potvrđenih smrtnih slučajeva, ukupno 285, zabilježeno je u zatvorima Assadovog režima u Damasku i njegovoj periferiji. U zatvorima u Homsu umrlo je 146, u Hasekahu 141, u Hami 117, u Derai 78, Idlibu 29, Latakiji 23, Halepu osam, Deir ez Zoru šest i Suweidi tri zatvorenika.

Iz SNHR-a tvrde da je većina zatvorenika umrla zbog posljedica nasilja i torture, a da je dio njih i strijeljan.

“Dva su osnovna razloga zašto režim ne otkriva sudbinu zatvorenika. Prvi je pritisak Rusije koja je garant mirovnog procesa na strani režima, a drugi je što režim po svaku cijenu želi zatvoriti dosije zatvorenika i prikazati se kao pobjednik u sirijskom ratu. Tako se pokušava narod natjerati na poslušnost“, naveo je šef nevladine organizacije SNHR Fadil Abdulgani.

Uporedo s tim, u izvještaju SNHR-a se navodi da je od početka rata u zatvorima Assadovog režima od posljedica torture umrlo blizu 14.000 zatvorenika.

Prema podacima sirijske opozicije, u zatvorima Assadovog režima pritvoreno je najmanje pola miliona osoba.