BH novinari pozvali medije da objave natpis ‘STOP nasilju nad novinarima’

Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva sve medije u Bosni i Hercegovini da sutra upute jedinstven zahtjev vlastima u Republici Srpskoj i BiH da nasilje nad novinarima mora prestati, na način da u svojim medijima objave crne flajere (u štampi), banere (na portalima) i telope (na TV) sa natpisom “STOP nasilju nad novinarima u BiH”.

Na taj način, istakli su, mediji će pokazati vlastima, javnim zvaničnicima i institucijama da medijska i novinarska zajednica BiH neće tolerisati ni jedan oblik nasilja i ugrožavanja slobode medija i sigurnosti novinara.

Upravni odbor Udruženja “BH novinari” najoštrije osuđuje brutalni napad i premlaćivanje Vladimira Kovačevića, novinara i dopisnika BN televizije iz Banja Luke, kojeg su u nedjelju uvečer sačekale dvije maskirane osobe ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede.

– Zaprepašteni smo načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju – kazali su u saopćenju.

Također su dodali da posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvještaje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida” te da nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BNTV od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije u tom entitetu.

– Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati – saopćeno je iz Udruženja BH Novinari.