Snižene cijene goriva u FBiH

 

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je odluku koja propisuje neposredne kontrole cijena nafte.  Odluku je podržala i Vlada Tuzlanskog kantona, iz koje ističu da smanjenjem cijena , ne bi trebalo doći do povećanja cijena prijevoza roba.  Premijer FBiH Fadil Novalić istakao je kako cijene goriva na bh. tržištu moraju biti usklađene sa ostatkom svijeta.

Autor: Dino Dropić

Marže koje su bile visoke čak 50 feninga po litri, sada su ograničene na 25 feninga. Usvojena mjera će pomoći građanima Federacije BiH i privrednicima da što lakše prebrode ekonomski teret zbog krize nastale širenjem koronavirusa. Cilj je obavezati naftaše sa područja BiH da svoje cijene usklađuju sa cijenama na svjetskom tržištu.

“Svjedoci smo da u zadnjih mjesec dana, cijene nafte na svjetskom tržištu su se gotovo prepolovile. Za to vrijeme na domaćim benzinskim pumpama nismo imali priliku vidjeti neko značajnije mjenjanje cijena. Ovom odlukom smanjujemo marže koje su po nama bile prilično visoke, čak i po 50 feninfa po litru goriva. Sada smo maržu ograničili na 25. Naša namjera je da obavežemo naftaše da svoje cijene usklađuju sa cijenama na svjetskom trržištu. Ovom mjerom želimo da stanemo na kraj monopolu i nelojalnoj konkurenciji”, istakao je  Fadil Novalić Premijer Federacije BiH

Vlada TK podržava odluku Federalne vlade. Ministar trgovine turizma i saobraćaja Edin Buševac, ističe kako smanjenjem cijena nafte na području Federacije BiH, ne bi trebalo doći do povećanja cijena prijevoza, ali i određenih artikala u trgovinama.

“ Mi ispred ministarstva i Vlade Tuzlanskog kantona podržavamo tu odluku Federalne vlade jer po logici stvarI ako je došlo do smanjenja barela nafte u svijetu treba da dođe i kod nas. Inače neki dan sam imao i razgovor sa ugostiteljskim radnicima, trgovinskim radnicima, sa turističkim radinicma. Jedan od problema koji smo prepoznali je bio  cijena prevoza koja se počela povećavati u zadnjih dana gdje su upravljavali velikim gužvama, zastojima na putevima i tako dalje. Koliko ja imam informaciju što se tiče prohodnosti roba u BiH preko granica i kroz BiH nema nekih velikih problema. Što se tiče cijena nafte i povećanje cijena u trgovinama mislim da ne bi trebalo da dođe do povećaja jer smanjenjem cijene nafte bi se smanjio i prijevoz”, rekao je Edin Buševac ministar trgovine turizma i saobraćaja.

Vozači su zadovoljni sniženim cijenama. Ističu da je pravo vrijeme da se desi i nešto pozitivno u krizi uzrokovanoj koronavirusom. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić naglasio je da će se za provođenje ove mjere brinuti inspekcijski organi na svim nivoima.

 

Pročitajte...