U Tuzlanskom kantonu potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom

U odnosu na prethodni dan, broj oboljelih od koronavirusa u Tuzlanskom kantonu povećan je za jednu pozitivnu osobu. Ukupno su u protekla 24 sata testirana 44 uzorka. Pozitivnih, hospitaliziranih osoba na UKC-u Tuzla je 20, dok su u Centru za srce odnosno Medical Institut Bayer hospitalizirane dvije pozitivne osobe. U Brčkom je i dalje hospitalizirana samo jedna osoba. Na području TK ukupno je do danas testirano 1289 osoba, dok se u kućnoj izolaciji nalaze 2339 osobe. Ukupno 82 osoba pozitivne su na koronavirus na području Tuzlanskog kantona. Osoba koja je otkrivena u zadnjem testiranju pripada do sada nesvrstanom klasteru iz Tuzle.

Na području Tuzlanskog kantona 53 pozitivne osobe nalaze se u kućnoj izolaciji. Više od 20 pozitivnih pacijenata je hospitalizirano. Njihovo zdravstveno stanje za sada je stabilno, potvrđeno je iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK.

– Svi pacijenti koji su hospitalizirani, njihovo stanje je i dalje stabilno, nepromijenjeno. Mogu vas ponovo obavijestiti da i dalje nemamo nijednu osobu koja je priključena na mehaničku ventilaciju. Kada je riječ o maloljetnim osobama na području TK, do sada je otkriveno osam maloljetnih osoba koje su pozitivne na koronavirus. Od tih osam jedno dijete je hospitalizirano i stabilno je, kazala je Dajana Čolić, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

Federalni štab civilne zaštite upozorio je Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona o obustavi trijažnog postupka za sve osobe koje dolaze u našu zemlju u vlastitoj režiji. Trijažni postupak se po automatizmu zamjenjuje naredbom o slanju osoba u karantin u trajanju od 28 dana. Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK još uvijek nisu dobili nikakvu pisanu naredbu.

– Onog momenta kada dobijemo zvaničnu informaciju mi ćemo se očitovati po istoj. Još da naglasim da je u naredbi od 6. aprila naglašeno da se svim osobama koje ulaze u BiH nakon pregleda dodjeljuje mjera koju predlaže zdravstveni radnik. Strogo je jasno naglašeno da se radi o mjerama zdrvstvenog nadzora, izolacija/karantin. Dakle, zdravstveni radnik je taj koji u saradnji sa inspektorom odlučuje koja mjera treba biti izvršena. Tražili smo dodatno pojašnjenje ove naredbe, istakla je Čolić.

Kantonalni štab Civilne zaštite Hercegovačko – neretvanskog kantona donio je naredbu o zabrani kretanja građana na području ovog kantona van mjesta prebivališta, a u svrhu ograničavanja civilnog saobraćaja između opština/gradova.

U entitetu Republika Srpska u posljednja 24 sata testirano je 425 uzoraka, od kojih je 16 bilo pozitivno. Nakon ove serije testiranja potvrđeni su prvi slučajevi koronavirusa u Srebrenici i Trebinju.

(RTVTK)

Pročitajte...