Socijaldemokrati u Tuzli održali press-konferenciju: Tema komunalna naknada i sjednice GV

Na konferenciji za novinare Gradske organizacije Socijaldemokrata Tuzla bilo je riječi o dešavanjima na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, a u vezi sa naplatom komunalne naknade. Medijima su se obratili predsjednik Gradske organizacije SDBiH Tuzla Žarko Vujović i vijećnik u GV Tuzla Mirel Mišković. Komunalna naknada ukinuta je usvajanjem Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o komunalnoj djelatnosti u Skupštini TK, prema kojima je ukinuta naknada za vlasnike stambenih prostora i garaža.

Žarko Vujović smatra da inicijativa o ukidanju komunalne naknade koju su vijećnici SDP-a na zadnjoj sjednici GV podnijeli čisto vrijeđanje intelekta građana, s obzirom da je ranije tu istu Inicijativu usvojila Skupština TK.

– Jasan zaključak se nameće, da je donošenje te odluke 1.10 i njena primljena od 1.1 bila očigledna namjera investicioniog menadžera odnosno gradonačelnika Tuzle i većine u GV da do nedostajućih sredstava u budžetu za 2020. godinu dođu na račun nameta. Taj namet je ukinut 8.7. Ja sam danas potpisao ovaj zakon koji ide u redovnu proceduru, bit će objavljen u službenom glasniku i vjerovatno do kraja ovog mjeseca stupit će na snagu, istakao je Vujović.

Vijećnik u GV Tuzla Mirel Mišković osvrnuo se na dešavanja sa posljednje sjednice Gradskog vijeća Tuzla. Ističe kako na sjednici sve što je opozicija predložila nije usvojeno.

– Između ostalog tražili smo: izvještaj o stanju pandemije kornavirusa, i utrošku budžetskih sredstava kao i da dobijemo informaciju koje su javne nabavke izvršene, da li su nabavljeni famozni laptopi, da li su sredstva za dezinfekciju naših ulaza plaćena sa računa etažnih vlasnika ili iz budžeta grada, pojasnio je Mišković.

Na kraju je istaknuto da održavanjem online sjednica, vijećnicima nije dozvoljeno da se na demokratski način raspravlja o bitnim temama koje se tiču života građana.

(RTVTK)

Pročitajte...