Koronavirus u TK: 45 novozaraženih, najviše u Tuzli i Lukavcu

Na UKC- u Tuzla urađena su 364 testiranja, a njih 45 je označeno kao pozitivno. U našem kantonu zabilježena su i dva smrtna ishoda, čime se broj umrlih od početka epidemije do danas popeo na 36. U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testiran je 1.041 uzorak, od kojih je 137 bilo pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Novinar: Devleta Brkić

U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata zabilježena su i dva smrtna slučaja. Riječ je o muškarcu starije životne dobi iz Banovića, i starijoj ženskoj osobi iz Kladnja, oboje sa udruženim oboljenjima. U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla testirana su 364 uzorka, a korona virus potvrđen je kod 45 osoba. Najviše zaraženih je iz Tuzle 19 osoba, zatim Lukavac 9, Banovići 6, Klaesija 4, Gradačac 2, te Čelić, Gračanica, Sapna, Srebrenik i Živinice po jedna novozaražena osoba.

Trenutno je na području Tuzlanskog kantona 701 osoba aktivno zaražena koronavirusom. U UKC Tuzla je hospitalizovano 59 osoba, od kojih su dvije na respiratoru, dok su 642 pozitivne osobe u kućnoj izolaciji. Od posljedica izazvanih koronavirusom u našem kantonu od početka epidemije preminule je 36 osoba.

Zgrada u kojoj se nalazi Klinika za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u potpunosti je pretvorena u COVID bolnicu, a nabavljena je i nova oprema. Trenutno se vrši rekonstrukcija dijela zgrade kako bi se povećao kapacitet posojće bolnice u kojoj se nalazi 59 pacijenata pozitivnih na koronavirus. U toku je i gradnja tunela za bezbjedan prolazak inficiranih pacijenata. Direktor UKC-a Tuzla ističe da građani nemaju razloga za zabrinutost.

– Dočekali smo tu bolnicu bez odjeljenja intenzivne njege. Mi nismo čekali da se otvore veliki i skupi radovi, već smo boce sa kisaonikom razveli po svim spratovima i svim pacijentima kojima treba kisaonička potporna terapija, oni je imaju. Na drugoj strani trebate znati da ovdje gravitira pola miliona stanovnika i čak nam gravitiraju i pacijenti sa drugih kantona. Bolje biti spreman za neki novi val epidemije, kazao je v.d. direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Federalni zavod za javno zdravstvo izdao je “Preporuke za rad ugostiteljskih objekata”. Također, izdate su i preporuke odnosno smjernice za rad privrednih subjekata. Predsjednica kriznog štaba TK Dajana Čolić apeluje na poštivanje donesenih preporuka.

– Apelujem na poslodavce da prate smjernice onakve kakve jesu. Da naglasim da je svaki privredni subjekt odnosno poslodavac, koji upošljava preko 20 osoba bio dužan da izradi svoj krizni plan i u slučaju pozitivnog slučaja da taj plan i aktiviraju. Iste preporuke imamo i za ugistiteljske objekte, i za kina, muzeje, kazala je Čolić.

Čolić naglašava da se smjernice odnose i na poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Neke od preporuka za rad ugostiteljskih objekata su provjetravanje prostorija, organizovanje rada u dvije smjene, upotreba vanjskih prostora za sjedenje, zabrana stajanja na šankovima, te zabrana pušenja.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u TK, te većeg angažmana zdravstvenih radnika na zbrinjavanju i liječenju pacijenata zaraženih Covid 19 infekcijom menadžment UKC-a Tuzla donio je odluku da se od sutra zatvara ulaz i trijažni punkt za one koji dolaze iz pravca Bulevara, stepeništem do komplesa UKC-a Tuzla.Za pacijenete i osoblje i dalje će na raspolaganju biti trijažni punkt za ulaz i izlaz na glavnoj kapiji, te izlaz ispred klinike za interne bolesti. Također, od jučer je zabranjen pristup neovlaštenim licima u prostor, ali i na parking Covid bolnice.

(RTVTK)

Pročitajte...