SP Birmingham: Danas nastupa Mesud Pezer

Jedini bosanskohercegovački predstavnik na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu je Mesud Pezer, iako je i Amel Tuka ispunio, a ove godine i potvrdio normu za nastup u trci na 800 metara.

Iako je rezultat Pezera 11. među bacačima u Birminghamu, zahvaljujući svojoj dobroj formi ima puno pravo da se nada dobrom rezultatu. U pripremnom periodu nastupio je na sedam mitinga, a nastupao je protiv nekoliko bacača, koji su favoriti za medalju. Ostvario je četiri pobjede (Beograd, Satra, Prvenstvo Balkana, Beograd), drugoplasirani je bio u Ostravi i Istanbulu, a petoplasirani na IAAF dvoranskom touru u Torunu, bio je peti. Nekoliko puta u toku ove godine je popravljao i državni rekord.  U Ostravi iza sebe je ostavio Tomasa Bukowieckog, drugog bacača u svijetu ove godine, te Ryan Whitinga, petoplasiranog bacača svih vremena.  U Torunu, favoriti za medalju na SP-u su bili bolji od njega, Bukowiecki je bio prvi, Stanek drugi, Haratyk treći, a Storl četvrti. Evropskog dvoranskog prvaka iz 2013. godine, Asmira Kolašinca, ove godine je pobijedio dva puta. Prvi put na Prvenstvu Balkana, a drugi put na mitingu u Beogradu. Na mitingu u Istabulu pobijedio je Rusa, Aleksandr Lesnoya.

Zanimljivo je da na ovogodišnjoj smotri najboljih atletičara, neće nastupiti nijedan osvajač medalje u bacanju kugle sa proslog Svjetskog dvoranskog prvenstva.

Danas će Pezer na svjetsku pozornicu izaći u 13 sati. Nakon tri bacanja, pravit će se selekcija od najboljih osam bacača koji će dobiti dodatna tri bacanja.

Atletičari iz Bosne i Hercegovine do sad su na Svjetskom dvoranskom prvenstvu nastupili sedam puta, a jedinu medalju, srebrnu, osvojio je Hamza Alić, 2013. godine. BiH su predstavljali Braniclav Jajčinin, Elvir Krehmić, Hamza Alić, Kemal Mešić i Gorana Cvijetić.