Specijalna olimpijada : Prijateljsko takmičenje “Parallel”

Zvanično je počelo Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade ”Parallel”,  ceremonijom otvaranja u  Univerzitetskoj dvorani Univerziteta u Tuzli.

Prisutnoj publici su se obraćali organizatori, ambasadori, premijer Tuzlanskog kantona, pokrovitelji i prijatelji projekta.  U okviru ceremonije govorili su ispred organizacionog odbora, glavni koordinatori Alisa Dedić i Nermin Alibašić, pričajući šta ovaj projekat sa sobom nosi i koliko je velika čast, ali i odgovornost biti dio nečeg ovako velikog i humanog. Potom uslijedila su obraćanja ambasadora takmičenja Igora Emkića koji je poželio mnogo sreće svim učesnicima i izrazio svoje divljenje mladim ljudima koji se bore za svoje snove i ističe da su svi do jednog pobjednici s obzirom na predanu borbu od koje ne odustaju.

U daljim obraćanjima, govorili su dekanesa Medicinskog fakulteta u Tuzli prof.dr.sc. Selmira Brkić koja je dala veliku podršku  za implementaciju projekta.

Potom, uslijedilo je obraćanje premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića, koji je ispred Vlade TK podržao ove aktivnosti, čestitao organizatorima i poželio mnogo sreće takmičarima u sedmici koja predstoji.

Pored njih, dvije jako bitne osobe su se obratili prisutnima,. To je direktorica Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine dr. Kada Delić Selimović koja je govorila o važnosti kojom se Specijalna olimpijada BiH a i Specijalna olimpijada ”Parallel” bavi, a to je promocija prava i mogućnosti osoba sa poteškoćama u razvoju, te njihova inkluzija u sport i svakodnevni život.

Pored nje, obratila se i Senada Cvrk Pargan, predsjednica BZK ”Preporod” koja svoju podršku projektu daje iz Sjeverne Amerike,a  specijalno je prisustvovala ceremoniji otvaranja i izrazila cjelokupnu podršku udruženjima, djeci i njihovim roditeljima čak iz Sjeverne Amerike gdje ona i udruženje rade.

Govornicima su uručene prigodne nagrade, u znak zahvalnosti za podršku koju je projekat dobijao za sve vrijeme implementacije. Također kulturno-zabavni program je upotpunio samu atmosferu i pružio zabavu djeci iz udruženja koja su danas prisustvovala ceremoniji otvaranja.

Preko 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire imaju priliku takmičiti se u pet sportova ove sedmice: atletika, stoni tenis, košarka, plivanje i fudbal, sa ciljem projekta da promoviše prava i mogućnosti osoba sa poteškoćama u razvoju.

Pored takmičarskog dijela planirane su edukativne radionice, healthy program kao i humanitarni koncert ”Veče humanosti i dobrote-Nismo drugačiji” sa ciljem prikupljanja sredstava za liječenje Jasmina Zubčevića i udruženja za djecu s poteškoćama u razvoju. Projekat se u konačnici završava u petak  javnom tribinom ”Budimo emotivna i profesionalna podrška” na Medicinskom  fakultetu u Tuzli sa početkom u 16:30 sati.