SPKD ‘Prosvjeta’ poklanja ‘Božićni koncert’ voljenom gradu (VIDEO)

SARAJEVO, 3. januara (FENA) – Srpsko prosvjetno kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta” i ovu kalendarsku godinu počet će “Božićnim koncertom”, koji je najavljen za petak, 5. januar u 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Prvak opere sarajevskog Narodnog pozorišta bariton Marko Kalajanović istaknuo je na pres-konferenciji da je program koncerta kreiran ne samo za ljubitelja klasične nego i drugih vrsta muzike. Tako će, osim duhovnog dijela upriličiti i ekumensku kompoziciju u izvedbi soprana Katarine Kikić, a koncert će biti završen najpoznatijim ruskim romansama.

Kompozitor Toni Toplan uradio je orkestraciju za kompozicije planirane programom koncerta za koje kaže da su snažne, emotivne i moćne. Vjeruju da će sudjelovanje u tom projektu biti značajno za njegovu daljnju karijeru.

Za njega je to i svojevrstan izazov jer je, kako je kazao, imao na raspolaganju gudački orkestar i klavir koji za razliku od simfonijskog orkestra ima manju paletu instrumentalnih boja (nedostaju neki od instrumenata koji imaju u simfonijskom orkestru).

Umjetnički kreator koncerta Slobodan Šoja kazao je da koncert nosi simboličnu poruku “Prosvjete” i sarajevskih Srba da kroz kulturu i duhovnost kreiraju univerzalni događaj i podare ga voljenom gradu na početku kalendarske godine. Za tu priliku prvi put je, kaže, angažiran Gudački orkestar SPKD “Prosvjeta”, a vodit će ga maestro Dario Vučić.

Koncert počinje duhovnom muzikom u izvedbi Srpskog pjevačkog društva “Sloga” koje ove godine obilježava 130 godina postojanja, nastavlja univerzalnom duhovnom pjesmom koju je komponirao gvardijan Franjevačkog samostana Svetog Ante fra Slavko Topić a znak je otvaranja prema svijetu i ekumenizmu, a bit će završen ruskim romansama.

Predsjednik Društva Savo Vlaški izrazio je danas zahvalnost prvenstveno Upravi Narodnog pozorišta koja im svake godine besplatno ustupa dvoranu za potrebe tog koncerta, ali i svim ostalim sponzorima i donatorima koji im pomažu u organizaciji tog događaja.

Iz SPKD “Prosvjeta” najavljuju da će se potruditi da ova kalendarska godina bude posebna po sadržajima koje planiraju organizirati, a osmi “Božićni koncert” je uvod u to.

Pročitajte...