Sporazuma o saradnji Univerziteta u Tuzli i Perm State University u Rusiji

U Tuzli je upriličeno svečano potpisivanje sporazuma o saradnji između Univerziteta u Tuzli i Perm Univerziteta u Rusiji. Univerzitet u Permu zastupa Direktor  za međunarodnu saradnju g-đa Oksana V. Fotina. Ovo je njena druga posjeta Univerzitetu u Tuzli, koja predstavlja verifikaciju prvobitnih pregovora o saradnji započetih sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Tuzli.
Ugovor o saradnji pokriva čitav niz zajedničkih aktivnosti: od razmjene studenata i nastavnog osoblja, do zajedničkih naučnoistraživačkih i projektnih aktivnosti.
Ugovor o saradnji predstavlja inicijalnu fazu daljeg umrežavanja pojedinačnih fakulteta Univerziteta u Tuzli i srodnih fakulteta Univerziteta u Permu.

Državni Univerzitet Perm je osnovan 1. oktobra, 1916. Godine. Univerzitet ima status nacionalnog univerziteta za istraživanje i jedan je od vodećih univerziteta u Rusiji. Univerzitet broji 12 različitih fakulteta, 83 različita odsjeka, te ima oko 11.000 studenata. Kolektiv Univerziteta broji 650 saradnika u postupku stjecanja naučnog stepena doktora nauka, 224 doktora nauka (u različitim zvanjima), 2 profesora koji su članovi Ruske Akademije nauka, te 3 akademika. Najpriznatiji Studijski programi (koji se po kvalitetu svrstavaju u prvih 5 u zemlji) su: Filozofija, Nanotehnologija i mikrosistem inženjering, Sigurnost informacija, Geografija, Geologija, Istorija i Socijalni rad.

Studenti studiraju u 11 Univerzitetskih zgrada (150 učionica, 45 laboratorija, 28 kompjuterskih laboratorija). Studenti žive u 7 studentskih domova ili u PSU kampusu. Kampus je opremljen besplatnim pristupom internetu, posjeduje kantine, kafiće, 4 sportske dvorane, zdravstveni centar i botanički vrt. Biblioteka Univerzitet je jedna od najvećih u Perm regiji i posjeduje 1.5 miliona knjižnih jedinica.

Perm  je grad u Rusiji, na obali rijeke Kame, na obroncima Urala, granici između Evrope i Azije. Perm ima oko milion stanovnika i prostire se na površini od 799,68 km2 što ga čini trećim gradom po površini u Rusiji, nakon Moskve i Sankt Peterburga. Osnovan je 17. maja 1723. godine i dobio je status grada 1781. Željeznica je do Perma stigla 1870. Nalazi se na trasi Transibirske željeznice. Privreda Perma vezana je za mašinstvo, proizvodnju oružja, proizvodnju nafte i hemijsku industriju. Između 1940. i 1957. grad se zvao Molotov, po Vjačeslavu Molotovu, sovjetskom ministru vanjskih poslova.

 

Pročitajte...