Predstava ‘Srebrenica kad mi ubijeni ustanemo’ Zlatka Pavkovića 8. jula u NP Tuzla

Predstava “Srebrenica kad mi ubijeni ustanemo” autora Zlatka Pavkovića, rađena u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, bit će izvedena u četvrtak, 8. jula u Narodnom pozorištu Tuzla.

Predstava je nastala u atmosferi upadljivog ignorisanja obaveza Srbije da se u odnosu na počinjeni zločin odredi u skladu sa moralnim i etičkim principima te presudama međunarodnih sudova, kao i u atmosferi odbijanja da kazni počinioce i osigura trajno društveno pamćenje na ubijene i nestale.

Pored nespremnosti da se razotkriju sve etape i svi učesnici poduhvata podstrekivanja, huškanja, pripremanja, ohrabrivanja, omogućavanja i provođenja genocida, u Srbiji jača politička zaštita i društvena promocija odgovornih za rat i zločine.

Autor predstave u ovoj umjetničkoj intervenciji razotkriva ideološke, psihološke i lukrativne mehanizme koji su zločin genocida prvo omogućili, a potom poricali.

– Narodno pozorište Tuzla u realizaciji ovog projekta pojavljuje se zajedno sa Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji, gdje smo partneri i prijatelji. Kao glavne krivce za negiranje genocida autor krivi kulturne elite, kako za sam genocid, tako i za njegovo umanjivanje i zapravo ova predstava se i bavi kulturnim elitama – izjavio je za Fenu direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

Nakon premijere predstave u Srbiji, kako je rečeno, autor je dobio ogroman broj prijetnji te doživio šutnju kulturne zajednice koja nije stala u njegovu zaštitu.

Pročitajte...