13 C
Tuzla,BA
Petak, 24 Septembra, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program Epidemiološka situacija stabilna, postojeće mjere produžene

Epidemiološka situacija stabilna, postojeće mjere produžene

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je danas da se epidemiološka situacija i dalje poboljšava, ali da je neophodno nastaviti sa pridržavanjem mjera s obzirom da postoji veliki rizik od pojave delta soja koronavirusa.

“Epidemiološka situacija se i dalje poboljšava, broj slučajeva zaraze koronavirusom je smanjen za 18,7 posto u odnosu na proteklu sedmicu, čak 25 posto manje osoba se nalazi na bolničkom liječenju, a također smanjena je i smrtnost u odnosu na proteklu sedmicu za 60 posto”, naveo je Čerkez.

Dodao je da je Vlada FBiH odlučila na preporuku Kriznog štaba da produži postojeće mjere za naredni period od 15 dana. Bez obzira na ovako stabilnu epidemiološku situaciju, prema njegovim riječima, treba imati u vidu da se u našem neposrednom susjedstvu već pojavio delta soj virusa.

Uzimajući u obzir propuste u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera, te nizak broj imuniziranih osoba u BiH, kako je kazao Čerkez, smatraju da je rizik od novog virusa izuzetno visok što je bio razlog da produže mjere.

(BHRT)