Srebrenica: Nastavak liječenja vodom sa izvorišta Guber

– U srebreničkom Domu zdravlja u narednom periodu će biti nastavljen projekat liječenja pacijenata ljekovitom vodom sa izvorišta “Guber”. Ovaj projekat je započeo 2016. godine, a danas je ozvaničen njegov nastavak za 2018. godinu

SREBRENICA (AA) – U srebreničkom Domu zdravlja u narednom periodu će biti nastavljen projekat liječenja pacijenata ljekovitom vodom sa izvorišta “Guber”. Ovaj projekat je započeo 2016. godine, a danas je ozvaničen njegov nastavak za 2018. godinu. U narednih šest mjeseci tim doktora i osoblja će raditi s pacijentima, a cilj je da se, pored liječenja oboljelih od nekoliko vrsta bolesti, promoviše i banjski turizam, javlja Anadolu Agency (AA).

”Ovo je ambulantni način liječenja, koji bi mogao biti uvod u stacionarni. Eksploatacija Guber vode je krajnji cilj. Tim koji radi u ovom projektu je u sastavu dr. Almir Pašagić, dr. Radomir Pavlović, Suljo Čakanović i docent Dragan Vujadinović sa Tehnološkog fakulteta iz Zvornika. Cilj je da radimo šest mjeseci sa pacijentima, pratimo rad i analize, te da skrenemo pažnju javnosti na ljekovitost izvora Gubera. Pacijenti su u proteklom periodu dolazili iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Imamo program po kojem radimo i po svim analizama rezultati su dobri. Banja Guber može da bude glavni centar za anemiju i rehabilitaciju. Guber je nekada bio lijek. Ljekovita svojstva postoje, ali voda otiče u potoke. Proširit ćemo tim sa još nekim stručnim ljudima, a cilj je da u budućnosti bude stacionarni oblik liječenja pacijenata”, rekao je doktor Radomir Pavlović.

Član tima Suljo Čakanović kaže da su rezultati projekta iz 2016. godine bili dobri, te da je logičan slijed bio da se nastavi projekat.

”Pacijentima dajemo naše znanje i upustva kako ne bi nepravilno koristili izvorišta Gubera. Ovaj projekat je prelazni period do većeg nivoa liječenja. Ovo je prilika i da ukažemo nadležnima na značaj Gubera kako bi se ponovo pokrenuo rad banje Guber. Sve usluge za pacijente su besplatne i mogu doći bilo odakle. Mi ćemo prevoditi određene analize, a bitno je da je Tehnološki fakultet iz Zvornika uključen u ovaj projekat. Vode Gubera su ljekovite, ali ono što mi najviše koristimo je kožna voda, sinusna voda, voda obogaćena željezom za anemiju, očna voda, voda ljepotica”, kazao je Čakanović.

Dragan Vujadinović sa Tehnološkog fakulteta iz Zvornika istakao je ”od ove godine imamo aktivnu ulogu u ovom da kažemo tako eksperimentalnoj fazi i pratićemo rad”.

”Veliki broj pacijenata dolazi samoinicijativno i to nije dobro. Potrebno je sugerisati ljudima na koji način treba da koriste vode Gubera. Pacijenti ne treba vodu da koriste nekontrolisano. Što se tiče izvorišta Gubera manje više je sve poznato. Ovo je specifičan biser i jedna od rijetkih izvora gdje imamo željezo u vodi u dvovalentnom obliku. Jednom mjesečno ćemo uzimati uzorke i analizirati ih na fakultetu”, poručio je Vujadinović.

Sredstva za rad medicinskog tima koji će realizovati ovaj projekat obezbijedila je opština Srebrenica, a usluge za pacijente su besplatne. Pacijenti sve informacije mogu dobiti u srebreničkom Domu zdravlja.

Pročitajte...