Srebrenički imami: Naša djeca neće slaviti Svetog Savu

U osnovnoj školi u Srebrenici danas će biti održana svečanost povodom krsne slave Svetog Save. Iz tog razloga, djeca srebreničkih imama neće ići u školu, niti će prisustvovati predviđenoj svečanosti.

– Nama je žao da direktor škole i ostali uposlenici ignoriraju činjenicu da je većina naše djece u školi, a da naša djeca ni na koji način nisu u nacionalnom ili vjerskom smislu prezentirana. Mi nemamo ništa protiv toga da se obilježava Dan škole, ali to treba da bude datum koji svima odgovara i koji je neutralan, a ne da se samo veže za sprski narod i srpske svece – poručuju iz MIZ Srebrenica.

Ističu da je neophodno da se odnos prema bošnjačkoj djeci promjeni, te da ne žele da njihova djeca učestvuju na manifestacijama koje ih ne predstavljaju.

– Smatramo da škola gdje su djeca jednog naroda većina, pa sve i da su u manjem broju zastupljena, ne bi trebala da su zapostavljena, niti da im se bilo šta nameće od druge strane, o bilo kojem narodu da je riječ. Diskriminacija je neprihvatljiva po bilo kojoj osnovi, a pogotovo na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Stoga naša djeca neće biti prisutna na današnjim svečanostima, a na ostalim roditeljima je da odaberu hoće li im djeca ići na današnji i slične događaje – poruka je srebreničkih imama, čija djeca pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

Također dodaju da će njihova djeca koja pohađaju srednju školu biti na nastavi, ali neće prisustvovati nikakvoj svečanosti, javlja MINA.