Šta donose Izmjene Zakona o javnom redu i miru TK?

Zastupnici Skupštine TK podržali su set mjera koji su Vlada TK i Krizni štab TK donijeli nakon hitne sjednice Skupštine TK, koja je održana prošle sedmice. Usvjena je i Izmjena i dopuna zakona o javnom redu i miru TK, koja podrazumjeva mogućnost represivnijeg djelovanja policije u pogledu poštivanja epidemioloških mjera na TK.

Prema informaciji o aktuelnoj situaciji u vezi sa pandemijom korona virusa na području TK trenutno je na 100 hiljada građana TK, 209 novozaraženih. Ono što zabrinjava jeste da su kliničke slike pacijenata teže te sve više obolijevaju mlađe osobe.

– Prateći epiemiološku situaciju trenutačno imamo stabilan broj oboljelih, nije došlo do eksponencijalnog rasta u prethodnih nekoliko dana tako da nismo razmatrali donošenje novih mjera – ističe Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

TK se ne može sam izboriti sa pandemijom stav je premijera TK, Kadrije Hodžića, koji je u svom obraćanju skupštinskim, zastupnicima naglasio da ukoliko Vlada FBiH donese odluku o tzv. lockdownu, TK će poštovati tu naredbu.

– Čak i kada bismo u jednom kantonu imali lockdown virus bi se prenosio, dakle moramo imati zajednički, što veći broj mjera – naglašava Hodžić.

Klub poslanika SDA podržao je mjere Kriznog štaba TK, ali ono što ih brine su detalji koje treba doraditi.

– Konkretno položaj studeneta medicine, 3., 4. i 5. godine, njih je oko 2 hiljade. Već je ranija mjera bila donesena da je ukinuta praktična nastava, a Vlada nije dala mjere kako će se ta praktična nastava nadoknaditi – kaže Šekib Umihanić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Zastupnici su, nakon višesatne rasprave, podražali i Izmjene zakona o javnom redu i miru TK, koji podrazumjeva mogućnost represivnijeg djelovanja policije u pogledu poštivanja epidemioloških mjera na TK.
Ministar unutrašnjih poslova TK, Midhat Dobrnjić naglašava se Izmjenama Zakonona policijskim službenicima otvara mogućnost da djeluju onda nakada nadležni organ, Vlada TK ili Vlada FBiH donese naredbu.

– I u toj naredbi izričito kaže da će realizaciju naredbe provoditi Uprava policije MUP-a TK – dodaje Dobrnjić.

Zastupnici danas nisu podržali izvještaj o radu Nezavisnog odbora za prošlu godinu.

Pročitajte...