Šta je sevdalinka Tuzlacima? – Pusta sala na 18. godišnjici “Sevdalija”

U organizaciji Udruženja građana ”Sevdalije” Tuzla, u subotu je u Narodnom pozorištu, pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, upriličen cjelovečernji koncert povodom 18. godišnjice rada i postojanja ovog udruženja

-Uz Šerbine, Zaimove, Safetove, Nedžadove i pjesme sevdalinke, Sevdalije su proslavile svoj 18. rođendan. Ljubitelji pjesme uživali su u dvosatnim interpretacijama najljepših sevdalinki, u izvođenju orkestra koji je predvodio maestro harmonike Abasko Bijedić. Pjevali su: Zekija Suman, Nedžad Smajlović, Vesna Hadžić, Zanin Berbić, Andrija Števanić, Nuna Pirić, Suad Softić, Edin Hukić i drugi, koji su u maniru vrhunskih majstora sevdaha pokazali i dokazali, da je Tuzla oduvijek imala senzibilitet za vrednovanje prave umjetnosti, a što sevdalinka nedvojbeno jeste.
– Udruženje živi već sedamnaest godina i oko sebe okuplja pjevače –amatere, muzičare, estradne umjetnike i sve one koji glasaju za ljubav, za prijateljstvo. Ovo druženje uz pjesmu i muziku nepresušan je izvor ljudske topline, ljepote i zajedništva, i tu nikada nije bilo niti će biti namrštenih lica.

Entuzijasti sada davne 2001. godine, okupili su se na sijelu kod Begajete Sadiković, dugogodišnje predsjednice Upravnog odbora udruženja. Od tada do danas, rame uz rame sa Kadirom Demirović, Abaskom Bijedićem, Amelom Tupković, Fatimom Salihović i svima onima koji glasaju za ljubav I tradiciju, glasaju za pjesmu, spašava se sevdalinka usuda zapostavljenosti i zaborava. Sevdalije su opjevale i iz sehare kulturnog stvaralaštva izvadile pjesme i autore, koje opjevavaju ljepote Bosne, ašika, uzdaha, sevdaha.

– A Tuzlaci, koji su oduvijek znali da cijene prave vrijednosti, I da se lijepo zabave, za osmanaesti rođendan Udruženja „Sevdalija“ – na žalost, nisu odgovorili zadatku. Sala Narodnog pozorišta u Tuzli bila je poluprazna. Pitamo se, gdje se te večeri izgubi sevdalijska Tuzla pod kojom se zeleni meraja, i gdje nestadoše gizdave i u pjesmi opjevane Tuzlanke djevojke. To samo znači da borba za reafirmaciju sevdalinke nije završena i da neki nezdravi muzički utjecaji ugrožavaju naš osnovni muzički i kulturološki identitet. Treba to otvoreno kritički priznati – da je ono nas mnogo muzičkog šunda koji ulazi u medijske i koncertne programe i marginalizira kulturu sevdaha. A ako izgubimo sevdah, izgubili smo jednu od najvažnijih stranica našeg zajedničkog bosanskohercegovačkog kulturnog identiteta. Zato je ljubav prema sevdalinci zapravo ljubav prema našoj Bosni i Hercegovini. SEVDALINKA je riječ po kojoj se prepoznajemo u svijetu kulturnih i muzičkih identiteta. I to tako treba i ostati..