Stanovništvu Lukavca podijeljene zaštitne maske u cilju suzbijanja širenja pandemije

Prema naredbi Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK, pojačana je kontrola poštivanja epidemioloških mjera u svim gradovima i općinama na ovom području. Građanima Lukavca danas su dijeljene zaštitne maske. U njihovoj podjeli učestvovali su pripadnici općinskog Crvenog križa i Civilne zaštite, uz nadzor službenika MUP-a TK. Cilj je bio ukazati na važnost poštivanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Novinar: Dino Dropić

Ovako je danas izgledala nedjelja u Lukavcu. Pripadnici MUP-a TK, općinskog Crvenog križa i Civilne zaštite, dijelili su stanovnicima zaštitne maske. Sve u cilju poštivanja higijensko-epidemioloških mjera i suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

“ Mi smo danas ovdje da bi osvjestili građane koliko je važno da nosimo maske i da poštujemo dovedene mejre jer je to nešto najvažnije da bi nam se olakšalo stanje. Dijelimo maske, dezinficiramo ruke govorimo građanima da stave maske na lice i nos”, istakla je Amila Jarić dugogodišnji volonter Crvenog križa Lukavac.

Pripadnici Civilne zaštite Lukavac ističu kako su akcije ovog tipa značajne za stanovništvo, ali i poboljšanje trenutne epidemiološke situacije. Rijetki su oni koji su učestvovali u današnjoj akciji, a da prije razgovora sa nadležnima nisu nosili zaštitnu masku. Istakli su da se većina stanovnika pridržava trenutnih epidemioloških mjera, prvenstveno držanja distance i nošenja zaštitne maske.

“ Pa nose ali ima i slučajeva gdje je narodu možda i omrzlo da nosi ali eto podsjećamo ih još uvijek da je na snazi obavezno nošenje maski”.Zajedno sa policijskom upravom Lukavac i crvenim križom Luakvac vršimo besplatno dijeljenje maski i rukavica. Ujedno podsjećamo narod na obavezno nošenje zaštitne opreme i držanja socijalne distance”, rekao je Mensur Halilović pripadnik Civilne zaštite Lukavac.

Stanovnici Lukavca zadovoljni su današnjom akcijom. Smatraju da bi se aktivnosti ovog tipa trebale ponoviti. Na taj način bi se  ukazalo na važnost pridržavanja svih mjera, ali i opominjali oni koji krše naredbe kantonalnog Kriznog štaba. Podsjećamo, zbog pogoršanja epidemiološke situacije Krizni štab ministarstva zdravstva TK naredio je pojačanu kontrolu poštivanja navedenih mjera u svim gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu. U Lukavcu današnju akciju većina stanovništva je dočekalo odgovorno pokazavši da nose zaštitnu masku, drže distancu i poštuju sve mjere i preporuke, a sve u cilju zaštite zdravlja.

Pročitajte...