Stari brod turske obalske straže potopljen za ronioce

– Nakon 45 godina aktivne službe, 40-metarski brod obalske straže od danas je predmet istraživanja za rekreativne ronioce u turskom distriktu Alanya

ANTALIJA (AA) – Brod turske obalske straže potopljen je u uvali kod distrikta Alanya kako bi se poboljšala turistička ponuda namijenjena zaljubljenicima ronjenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o starom brodu obalske straže koji je dug 40, a širok sedam metara, a od danas će na dnu mora biti predmet za istraživanje ljubitelja morskih dubina.

Brod je potopljen nedaleko od stare tvrđave kod Fosforne pećine u Alanyi, a nadležne službe su vodenim pumpama uspjele za sat vremena brod potopiti na dubinu od 30 metara.

Komandant obalske straže Caglar Hanimeli kazao je da je riječ o brodu proizvedenom 1969. godine, a da je upravo on imao tu čast da bude posljednji kapetan posade broda koji je iz aktivne službe povučen prošle godine.

“Zajedno sa brodom potonule su i mnoge naše uspomene, ali sada je na morskom dnu i rađat će nove uspomene roniocima“, kazao je Hanimeli.

Pročitajte...