Crna Gora: Markiran jedan od najvećih mrkih medvjeda na Balkanu

– Ekspertski tim za medvjede sa Biološkog fakulteta iz Beograda na čelu sa Duškom Ćirovićem, veterinarom Slobodanom Spasojevićem, u saradnji sa službom zaštite NP Biogradska gora uspješno su markirali, a zatim uspjeli i da obilježe medvjeda, koji je dobio ime Nikola

PODGORICA (AA) – Prvi put u Crnoj Gori, u Nacionalnom parku Biogradska gora, jutros je uhvaćen i satelitskom ogrlicom markiran mrki medvjed, težak impozantnih 255 kilograma, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Ekspertski tim za medvjede sa Biološkog fakulteta iz Beograda na čelu sa Duškom Ćirovićem, veterinarom Slobodanom Spasojevićem, u saradnji sa službom zaštite NP Biogradska gora uspješno su markirali, a zatim uspjeli i da obilježe medvjeda, koji je dobio ime Nikola.

“Ovo je jedan od najvećih uhvaćenih, premjerenih i markiranih medvjeda na Balkanu. Zahvaljujući orglici naredne tri godine dobijaćemo redovne podatke o Nikolinom kretanju po šumama i planinskim masivima Crne Gore. Nadamo se da će imati dug i zdrav život “, izjavio je profesor Ćirović.

Markiranje medvjeda Nikole realizovano je u okviru projekta “Posmatranje medvjeda”, koji zajedno sprovode Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida i WWF Adria – Svjetske organizacije za zaštitu prirode, a pod pokroviteljstvom švedske razvojne agencije SIDA. Ovaj projekat se realizuje kroz regionalni program “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, u saradnji s nacionalnim parkovima Biogradska gora u Crnoj Gori i Tara u Srbiji.

Projekat “Posmatranje medvjeda” posvećen je razvoju turizma orjentisanog na prirodu uz promovisanje mjera zaštite i unaprjeđenja staništa medvjeda. U naredne dvije godine će se saradnjom predstavnika nauke i privrede uspostaviti sistem za razvoj i održivi korišćenje resursa i zaštitu prirode.

Pročitajte...