Stigli medvjedići u Zoo vrt Bingo

Pepo i Sema su tromjesečni medvjedići koji su ostali siročad nakon što im je tijelo majke pronađeno u beživotnom stanju na području Kreševa. Uposlenici šumske uprave iz Kreševa, Semir i Stjepan, po kojima su mečići dobili i ime danima su bdili nad njima i barem nakratko zamijenili majčin zagrljaj. Posljednjih dana mediji su prenosili da je medvjedica otrovana, aludirajući na nesretne slučajeve ugibanja divljih životinja u RS međutim  ovaj put to nije bio slučaj.

“ U ovom slučaju se radi isključivo o prirodnoj povredi. Majka ili mečka je vjerovatno u odbrani svojih mladunaca stradala od muškog medvjeda za kojeg je poznato da se nalazi na tom području i relativno je krupan. Moguće je i da je pala sa neke stijene pa se povrijedila i nažalost nije se mogla spasiti. Povrede su bile takve prirode da je uginula. Mečad su ostala u dobi koja se ne mogu brinuti sama o sebi, ne mogu se snaći u prirodi. S tog aspekta su morali biti udomljeni i ovo je jedna institucija u kojojsmomi već drugi put u ovakvim slučajevima udomljavamo ovakve jedinke divljači koje nalazimo ne samo ove nego i druge.”- Muhamed Hodžić , glavni federalni inspektor za šumarstvo

Ovo je šesti primjerak takvih jedinki koje je Federalni inspektorat za šumarstvo ponudio na udomljavanje. S obzirom na broj divljači koja obitava na našim prostorima, ovo je strašan gubitak i odrazit će se na ukupnu populaciju kazao je Muhamed Hodžić iz glavnog Federalnog šumarskog inspektorata. Zoo vrt Bingo preuzeo je  skrb o medvjedićima s obzirom da su u mogućnosti pružiti adekvatnu brigu bez koje ovi mališani ne bi mogli preživjeti u divljini.

“Mi bismo zaista bili najsretniji da su medvjedići mogli ostati u svojim prirodnim uslovima nažalost majke njihova više nije živa i obzirom da naša država nema instituciju niti ustanovu koja bi mogla zbrinuti takve životinje koje se nađu u toj situaciji inspektorat je odlučio da medvjedići ipak mogu doći kod nas jer mi zaista možemo pružiti adekvatnu brigu . naš tim  ljudi svakodnevno vodi računa o više od 350 životinja i prije tri godine smo imali sličnu situaciju sa medom šiškom kojeg smo takođe po nalogu istog inspektorata medo je pronađen tada u raketnom pored čitluka i došao je kod nas u zoo vrt i sada je to jedan veliki lijepi medvjed i mi smo zaista sretni da možemo da pomognemo u ovakvim situacijama.” – Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga kompanije “Bingo”

Podsjećamo, zahvaljujući brzoj reakciji uprave Zoološkog vrta Bingo ovi medvjedići će preživjeti, biti će im pružena neophodna stručna pomoć a njihov dom će biti jedna od velikih medvjeđih nastambi. Ovi mališani će u naredna dva mjeseca biti u izolaciji kako bi se adaptirali na nove životne uslove. Nakon toga će ih posjetitelji moći vidjeti  u vanjskoj nastambi.

Pročitajte...