Stipendija i praksa: Još ima mjesta za upis u Hemijsku školu

Završen je i drugi upisni rok u srednje škole na području Tuzlanskog kantona. Za one koji se nisu uspjeli upisati na željeno srednjoškolsko usmjerenje još ima šanse. Mjesta ima u gimnazijama, ali i u usmjerenim tehničkih školama. Tuzlanska Hemijska škola ove je godine reaktivirala upis za smijer ponovo atraktivnog hemijsko tehnološkog tehničara.

novinar Azra Mešić

U dva upisna roka Hemijska škola je formirala odjeljenja za školovanje budućih farmaceuta, mikrobiologa, web dizajnera. Još ima mjesta za upis u odjeljenje nutricionista, a za novo zanimanje hemijsko-tehnološkog tehničara odlučilo se samo troje učenika.

– To zanimanje nekada se obrazovalo u Srednjoj mješovitoj hemijskoj školi Tuzla, ali zbog kraha ekonomije prestala je potreba za upisivanjem tog zanimanja. Međutim sa aktiviranjem preduzeća Soda Şişecam Lukavac oni su odlučili da investiraju u promociju ovog zanimanja jer pojavila se ponovo potreba za ovim zanimanjem u proizvodnom pogonu u ovoj fabrici, kaže za RTVTK  Alija Mrkonjić, direktor Hemijske škole u Tuzli.

Soda Şişecam će, kaže direktor dati stipendije i priliku za praktičan rad učenicima koji se odluče školovati u Hemijskoj školi za hemijsko-tehnološkog tehničara, a vrlo je izvijesno da će se učenici nakon obrazovanja i zaposliti u ovoj fabrici.

– U ovom zanimanju se obrađuju predmeti kao što su opšta hemija, neorganska hemija, fizikalna hemija. To je zanimanje koje je perspektivno za tržište rada, dodaje Nihada Jakubović, profesorica u Hemijskoj školi.

Za buduće učenike koji se odluče odabrati ovo zanimanje još ima vremena. Treći upisni rok počinje od ponedjeljka 22. juna, a kriteriji za upis su maksimalno pojednostavljeni. Tržište rada traži ovu struku, a kompanija Soda Şişecam, prema ugovoru koji je potpisala sa Hemijskom školom osim stipendija i prakse nudi i pripravnički staž, te posao za buduće hemijsko-tehnološke tehničare.

Pročitajte...