Stipendije, udžbenici i pribor za buduće učenike Rudarske škole

U Rudarskoj školi u Tuzli sve je spremno za upis novih učenika. Ove godine planiraju upisati 5 zanimanja – dva tehnička – rudarski i geološki tehničar i tri stručna zanimanja, u našem narodu poznatija kao zanati. To su rukovalac rudarske mehanizacije na površinskim kopovima, mehaničar rudarskih mašina i rudar. Već od ranije Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila je stupendiju od 100 konvertibilnih maraka mjesečno za zanimanje rudar. S obzirom na to da su i druga dva stručna zanimanja defecitarna obećano je stipendiranje i učenika koji se odluče za njih.

Osim stipendija i dobrih prostornih i kadrovskih kapaciteta za izvođenje nastave, ono što je kvalitet ove škole jesu i odlični uslovi za izvođenje prakse. Njihovi učenici, kada za to dođe vrijeme, praksu obavljaju u Rudniku Kreka i to na kopovima Šikulje, Dubrave, Mramor i na Rekultivaciji, potom u Đurđeviku i rudniku Vijenac te u preduzeću Ingram u Srebreniku.

Učenici koji završe neko od stručnih zanimanja u Rudarskoj školi u Tuzli vrlo brzo dobivaju zaposlenje. Ove kadrove posebno trebaju naši rudnci. Tehničari su pak u prilici upisati, ne samo neki od tehničkih, nego i većinu prirodnih i društvenih fakulteta.

Iz Rudarske škole najavljuju da će i ove godine svojim učenicima osim stipendija, kvalitetne teorijske i praktične nastave obezbijediti i besplatne knjige i školski pribor.