Stipendije za deficitarna zanimanja – prilika za srednjoškolce u TK

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona obezbijedilo je 100 hiljada konvertibilnih maraka za stipendije učenicima prvih razreda srednjih škola, koji se u novoj školskoj godini odluče obrazovati za deficitarna zanimanja. Konkursna procedura bit će provedena nakon prijemnih ispita.

novinar Azra Mešić

Konkursi za upis u srednje škole na području Tuzlanskog kantona bit će raspisani početkom juna i to za oba upisna roka, kažu u kantonalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke.

– Poslije toga će Ministarstvo objaviti i konkurs za deficitarna zanimanja odnosno da oni učenici koji se upišu mogu konkurisati, kaže Mersija Jahić, stručni savjetnik u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK.

Za stipendije će biti obezbjeđeno stotinu hiljada konvertibilnih maraka.

Negdje oko 200 učenika ćemo kroz program Ministarstva obrazovanja stipendirati za deficitarna zanimanja, pretežno ona koja su vezana za zanate kao što su zidari, tesari, ona zanimanja koja su nam na tržištu rada trenutno deficitarna, potvrđuje mr. sc. Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona najviše nedostaje kadrova metalske i građevinske struke, a traži ih tržište rada, kaže Adnan Ćebić, portparol Službe za zapošljavanje TK.

– Tu imamo armirače, zavarivače, zidare, tesare, keramičare. Tu su i obućari i šivači i krojači, pekari, pa i slastičari, a sa 4-godišnjim školovanjem tu mogu navesti stomatološke tehničare, sanitarne tehničare, pa i geodetske tehničare, dodaje Ćebić.

Iz Ministarstva za obrazovanje i nauku apeluju na učenike i roditelje da se opredjele za neku od tržišno orjentiranih škola, ukoliko žele brzo zaposlenje. Kantonalna Služba za zapošljavanja posreduje na niovu Bosne i Hercegovine i Slovenije s kojom ima ugovor o saradnji te vrste, a na njihovoj evidenciji deficitarne kadrove traže i posredničke agencije iz Hrvatske, Njemačke i Austrije.

Pročitajte...